A krónikus betegek fele tér el az orvosa által javasolt kezeléstől – mondja Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze. Az Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös kutatása szerint minden ötödik beteg mulasztotta el legalább egyszer bevenni a gyógyszerét a vizsgálat előtti két hétben, tíz százalékuk pedig előző nap szegte meg így a terápiás előírást. A másik véglet is előfordult, voltak, akik azt mondták, hogy az előírtnál több gyógyszert vesznek be – hangsúlyozta Dr. Hankó Balázs. Az Európai Unió Gyógyszerészeti Szervezetének tanulmánya szerint a nem megfelelő gyógyszeralkalmazás és a beteg-együttműködés hiánya akár 200 ezer ember halálát is okozhatja az Európai Unióban.

30562_transform_vA krónikus terápiák esetében már a kezelés elején jelentős a lemorzsolódás, és egyéves viszonylatban tovább romlanak az eredmények, messze elmaradva az optimálistól – mondja a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze. Dr. Hankó Balázs hazai gyógyszerkiváltási adatok felmérésén alapuló vizsgálati eredményekre hivatkozva kiemelte, hogy a szív érrendszeri betegségek kezelésében gyakran alkalmazott lipidszintcsökkentők esetében a legszembetűnőbb ez a tendencia: a betegek alig több mint az ötöde váltotta ki a készítményét egy évvel a terápia megkezdése után. Csontritkulás esetében 30 százalék a terápiahűség, de a 2-es típusú cukorbetegek közül is csak minden második együttműködő.

A Semmelweis Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös kutatásában 340 olyan beteg vett részt, akik valamilyen vényköteles gyógyszert szedtek. Közülük minden második mondta azt, hogy előfordul vele néha, hogy elfelejti bevenni a gyógyszerét, és minden hatodikkal esett már meg az, hogy utazáskor nem vitte magával a készítményét – mondja Dr. Hankó Balázs, aki szerint ezek a jellemzően nem szándékos terápiaszegések. Olyanok is vannak persze, akik tudatosan, például az észlelt mellékhatások miatt, gyakran az orvos tájékoztatása nélkül hagyják félbe a kezelést. A felmérés szerint ez minden harmadik betegnél előfordult már. Ez pedig azért is veszélyes, mert a kezelő úgy értékelheti, hogy a betegnél nem hatásos az adott készítmény, ezért új szert kell neki felírni.

Nem csak az okozhat gondot, ha az előírtnál rövidebb ideig vagy kisebb dózisban szedjük a készítményeket – hangsúlyozza Dr. Hankó Balázs. Olyan betegek is vannak, akik megemelik a gyógyszer mennyiségét, előfordulhat ez akár a cukorbetegség, egyes tüdőbetegségek vagy a fájdalomcsillapítók esetében is. Az is gyakori, hogy az alkalmazás körülményei nem megfelelőek, példaként az inhalációs vagy az öninjekció formájában beadott készítményeket említi a gyógyszerész. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket az optimális hatás és a mellékhatások csökkentése miatt bizonyos napszakhoz kell illeszteni, vagy a felszívódás miatt figyelni kell arra, hogy az étkezéshez viszonyítva mikor vesszük be őket. Ezek esetében is gyakran térnek el az ajánlásoktól a betegek – mondja a gyógyszerész. A nem megfelelő gyógyszeralkalmazás és a beteg-együttműködés hiánya miatt évente akár 200 ezer ember is meghalhat az Európai Unióban.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem