A testmozgás elengedhetetlenül fontos az egészségünk megőrzéséhez, de a nagyvárosokban a légszennyezettség sokszor olyan mértékű, hogy a tüdőre káros lehet a szabad levegőn végzett futás, biciklizés. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, dr. Müller Veronika adott tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor mire érdemes figyelni.

RS9591_KA-20131209-IMG_9947-pullmonologia-jubileumi-ules„Sportolás közben nagyobb tüdőtartalékot kell mozgósítani, mélyebben lélegzünk, gyakrabban kell levegőt venni. Emiatt jobban lejutnak a levegőben levő szennyező anyagok a tüdőbe, így nagyobb károsodást tudnak kiváltani, mint ha valaki csak sétálgat” – mondja a pulmonológus.

A szmog, más néven füstköd erős légszennyezettség esetén alakul ki. Két típusa létezik: londoni vagy más néven téli szmog és a Los Angeles-i, amit nyári szmogként is emlegetnek. Mindkettő szélcsendes időben alakul ki, de míg előbbire a nyirkos idő, utóbbira az erős napfény és meleg jellemző. Abban hasonlítanak, hogy mindkettő sok káros anyagot tartalmaz. Ezek közül a legártalmasabbak az nitrogén-dioxid, az ózon, a króm, és a szállópor részecskék.

A szállópor a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. A 10 mikron átmérőjű részecskék nagy része nem jut le a tüdőbe, ha a sportoló orron keresztül lélegzik, ezért fontos pl. futás közben orron keresztül venni a levegőt. Sajnos azonban a 2.5 mikron alatti részecskék még így is lejutnak, és egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből – hangsúlyozza Müller professzor.

RS4863_20121111-IMG_7881_alloMás szennyező anyagok (nitrogén-dioxid, ózon, króm) mennyisége és aránya is fontos, mert ezek a tüdőbe jutva kapcsolatba lépnek a tüdő sejtjeivel és különféle káros hatásokat, főleg gyulladást válthatnak ki. Hatásukra a nyálkahártya duzzadtabb lesz, szűkebbek lesznek a hörgők, több lesz a váladék, sőt arra fogékony egyénekben még tüdőgyulladás is kialakulhat. Egy kutatás a közelmúltban egyértelműen kimutatta, hogy magas a szennyező anyag és szállópor tartalom esetén a sportolást követően a vérnyomás magasabb marad, mint a tiszta levegőn végzett testmozgáskor. A rendszeresen szmogban , vagy nagy forgalomban végzett sportolásnak lehetnek káros következményei. Ráadásul vannak olyan szálló szerves porok is, például a pollenfélék, amelyeknek szintén lehet negatív hatása, főleg, ha valaki érzékeny rá – emlékeztetett dr. Müller Veronika.

A szakember azt javasolja, ha szmogos az idő, lehetőség szerint válasszuk a beltéri sportolást – évszaktól függetlenül. Ha valaki mindenképpen a szabadban akar sportolni, érdemes kerülnie azokat az időszakokat, amikor a csúcsforgalom miatt megnövekedhet a levegő szennyezőanyag tartalma. Semmiképp sem tanácsos például a délutáni csúcsforgalom idején futni a belvárosban, ehelyett Müller Veronika a kisebb mellékutcákat, parkokat javasolja, főleg a hajnali órákban. Ilyenkor ugyanis a legalacsonyabb forgalomhoz kapcsolódó károsanyag-kibocsájtás, a szállópor egy része az éjszaka folyamán leülepedik. További bizonyított tény, hogy a nagy forgalmú utaktól 15 méterre már csökken a szállópor-koncentráció. Ha valaki biciklivel jár dolgozni, tanácsa szerint próbáljon meg nem a főutakon, hanem a csendesebb mellékutakon közlekedni. A védőmaszk segíthet, bár az igazán jók viselése, melyek kiszűrik a 2.5 mikron alatti részecskéket is kényelmetlenséget okozhat, méretük miatt.

 RS16484_KA-20140427-IMG_0781-bokai175-biciklitura_OKHa valakinek légúti betegsége van- asztmás vagy megfázott,-arra teljesen más szabályok vonatkoznak, mert ilyen esetben halmozottan érvényesek a levegőben levő káros anyagok rossz hatásai. Betegség esetén érdemes szakember tanácsát kérni, és inkább beltéri sportolási lehetőségeket keresni.

A testmozgás természetesen nemcsak a tüdőre hat, hanem az egész szervezetre jótékony hatással van. A tiszta levegőn végzett sportolás lenne az ideális, de magának a mozgásnak olyan sok pozitív élettani hatása van, hogy ha választani kell, még mindig jobban megéri a közepes minőségű levegőn sportolni, mint ennek hatásaitól félve nem sportolni – magyarázza Müller professzor asszony.

TANÁCSOK:
Érdemes a magasabban fekvő területeken sportolni, mert ott jellemzően alacsonyabb a légszennyezettség.
Hajnalban vagy reggel érdemes futni, amikor még kisebb a forgalom.
Szmogos időben délután, de még este sem ajánlott futni, mert a nappali por éjszaka ülepszik csak le.
Ne fusson olyan helyen, ahol sok dohányos áll, mert a dohányfüst passzív belélegzése is nagyon káros.
Ne fusson nagy forgalmú út mellett, mert ott állandóan magas lehet a légszennyezettség. Érdemes a kisebb forgalmú utakat választani gyalogosan és biciklivel is.
Ne szájon át, hanem orron át lélegezzenek be futás, sportolás közben a légszennyezett területeken.
Azok a maszkok, melyek a legkisebb szálló por részecskéket is kiszűrik, drágábbak és általában nagyobbak, így sajnos a sportélmény nem az igazi, de aki kénytelen rendszeresen nagy forgalomban biciklizni (pl. úgy jár munkába) annak érdemes használnia.
A nagyvárosi levegő minőségéről több honlapon tájékozódhat, így ehhez igazíthatja szabadtéri sportolását.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem