Kiemelkedő élettudománnyal kapcsolatos kutatómunkát végző közép- és kelet-európai egyetemistáknak osztják ki a Kuffler Ösztöndíjat – idén második alkalommal. Az idei díjazottak közül ketten is a Semmelweis Egyetem hallgatói.

Egyikük, Dancs Péter Tibor hatodéves orvostanhallgató a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetben a lizofoszfatidsav analizálását végzi, ennek elsősorban értónusra gyakorolt hatását vizsgálja. A Kuffler ösztöndíj segítségével végzett kutatásai közelebb vihetnek olyan magas halálozású betegségek, mint az infarktus vagy a stroke lefolyásának jobb megértéséhez.

A másik díjazott, Karóczi Csilla Kata , az Egészségtudományi Kar fizioterápia szakos hallgatója. Fő kutatási területe az idősek funkcionális képességeinek megőrzése, ennek kapcsán egy speciális új-zélandi mozgásprogram (Otago-program) hatását vizsgálta demens idős emberek állapotára. A Kuffler Alapítvány ösztöndíjából Karóczi Csilla Kata a saját otthonukban élő idősek szabadidős tevékenységeit vizsgálja majd, egyebek mellett kitérve a nordic walking hatásaira is.

Molnár Anna az ELTE biológus hallgatója TDK munkáját szintén a Semmelweis Egyetemen, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben végzi. A Tumorbiológiai Laboratóriumban évek óta a vastagbéldaganatokkal és azok molekuláris jellemzőinek vizsgálatával foglalkozik.

2014. évi Stephen W. Kuffler kutatási Ösztöndíjak ünnepélyes átadó

Időpont: 2014. december 9. 13.30 óra
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémi Székház, Kupolaterem 1051 Budapest, Széchenyi tér. 9.
Előadást tart Kuffler volt munkatársa: Prof John Nicholls, SISSA, Trieszt, Olaszország Contributions of basic research to clinical neurology címmel.

A világhírű magyar származású neurobiológusról elnevezett Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítványt Dr. Somogyi Péter világhírű agykutató alapította a Semmelweis Budapest Award díj átvételekor 2012-ben.