Közép-Európában is egyedülálló, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működhet jövő év első felétől a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ez százféle, eddig külön-külön végzett műtéti kombinációra ad lehetőséget a betegek optimális kezelése érdekében. Ilyen komplex hibrid műtő nemcsak hazánkban, de még a közép-kelet európai régióban sincs. A klinika sürgősségi és legmagasabb progresszivitási szintű országos betegellátási feladatai megkövetelik, hogy a hibrid műtőt a hét minden napján használják, a becslések szerint évente több mint ezer műtétet végeznek majd benne. A hibrid műtő, melynek kialakítására 806 millió forintot kapott a költségvetésből a klinika, várhatóan jövő év első felében elkészül.

RS23167_KA-20140926-KA-20140926-IMG_2144-kutatok-ejszakaja-scrSegítségével a magasabb rizikójú – sokszor akut panaszokkal jelentkező – betegek számára is megoldhatóvá válnak a korábban nyitott műtéti technikával a várható szövődmények miatt kivitelezhetetlen beavatkozások. Mindemellett minden olyan katéteres műtét a legnagyobb biztonsággal elvégezhető, amely szükség esetén azonnali sebészeti hátteret igényel. Európában sehol máshol nem működik olyan hibrid műtő, mely a koszorús és egyéb ereken, valamint billentyűkön végezhető katéteres beavatkozásokon túl az életveszélyes szívritmuszavarok katéteres gyógyítására is alkalmas; ez a tény lehetővé teszi, hogy új műtéti technikákat is kidolgozzanak a klinikán.

A rendszer képes különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, CT, MR felvételek) egyidejű felhasználására és megjelenítésére a hozzá tartozó monitoron. Ez nagy pontosságú beavatkozást tesz lehetővé a kombinált ér- és szívműtétek során. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető a sugár- és kontrasztanyag dózis is. Mivel a készülék mobil, a röntgenberendezés használatakor a legoptimálisabb helyre pozicionálható a műtőasztal körül, illetve attól szükség esetén gyorsan és hatékonyan el is távolítható.

RS4027_20130422-IMG_8063-varosmajor-kardiologia-napja-scrA Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tervezett hibrid műtő létesítése és működtetése jól illeszkedik a Semmelweis Tervben kitűzött célok megvalósításához. Mivel az egyetemen megvalósuló Korányi projekt kardiovaszkuláris hátterét a Városmajori Klinika biztosítja, a beruházás a projekt sikerét is jelentős mértékben támogatja.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a magyar népesség halálozásában vezető szerepet játszó kardiovaszkuláris betegségek gyógyításának meghatározó hazai intézménye. A klinika az elmúlt években bevezette és elterjesztette a legkorszerűbb kardiovaszkuláris eljárásokat, javítva ezzel a népegészségügyi mutatókat. A klinika Nemzeti Szívtranszplantációs és Műszív Központ, valamint Nemzeti Nagyér Központ, egyben a budapesti és közép-magyarországi sürgősségi betegellátás meghatározó szereplője. A Városmajori Klinika Európában is az egyik vezető intézmény a szakmai színvonal, tudományos együttműködés és innováció tekintetében.