Egyedülálló módon élőben közvetítenek szemészeti műtéteket a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájáról, ahol a legmodernebb femtolézerrel végzett szürkehályog műtéteket mutatnak be. A csúcstechnológiát a világon először Magyarországon alkalmazták, hat évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban indult fejlesztést a többi közt a budapesti Szemészeti Klinikán dolgozó munkacsoport segítségével tökéletesítik, de számos magyar szakember – informatikusok, fejlesztőmérnökök – is részt vesz a közös munkában.

A számítógép által vezérelt femtolézeres eljárás segítségével hatvanszor-hetvenszer pontosabb vágást tudnak a szemen ejteni, mint kézzel. Ezt a típusú lézeres eljárást szürkehályog és bizonyos szaruhártya műtétek során tudják alkalmazni, mivel a lézer a szemlencse és a szaruhártya szöveteibe képes behatolni. (Az exclimer lézer más hullámhosszon működik, a femtolézer mélyebb rétegekben tud vágni.)

RS12555_KA-20120829-IMG_4692-scrA szürkehályog idős korban gyakori, a lakosság felét érinti. A femtolézerrel végzett műtétek alig egy percesek, rendkívül pontosak, esetükben kisebb a fertőzésveszély és a komplikációk száma is csökken, lényegesen gyorsabb a gyógyulás.
A Szemészeti Klinikán a hat év alatt több mint ezer beteget műtöttek ezzel a technikával, kiváló eredményekkel. Az eljárást tömegesen nem tudják alkalmazni, de gyerekeknél és traumát szenvedett szemsérülteknél ajánlott.

A műtétek élő közvetítését a második Európai Femtolézer nemzetközi konferencia keretében mutatják be, melyet idén Budapesten rendeznek. 2008-ban Magyarországon alkalmazták először a femtolézeres eljárást szürkehályog műtét során. Erről a 6 éves tapasztalatról számol be dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója a kongresszuson és közvetítenek bemutató műtéteket orvosoknak, oktatási céllal. Ez alkalomból jelenik meg egy könyv is az Egyesül Államokban, mely a magyar munkacsoport szakmai tapasztalatait összegzi.

Interjú készítési, fotózási és forgatási lehetőség a műtőben: október 29-én, szerdán 9:30 órakor volt.
VÁLTOZÁS: Interjú készítési, fotózási és forgatási lehetőség oktatóteremben (műtét kivetítőn) november 7-én, pénteken 10 óta helyett 13:30-kor! Ekkor a műtőben nincs lehetőség fotózni, forgatni.
Helyszín: Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika, 1085 Budapest, Mária utca 39.

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem