Semmelweis Egyetem négy intézménye: az Élettani Intézet, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a II. Sz. Patológiai Intézet és a Kútvölgyi Klinikai Tömb részesült a Budapest Márka díjban. A főváros területén huzamosabb ideje nyújtott kimagasló színvonalú közszolgáltatásért kapták az elismerést.

Az Élettani Intézet magyar, német és angol nyelven oktat orvos-, illetve fogorvostan-hallgatókat. Munkatársai nemzetközileg kiemelkedő eredményeket értek el a sejtélettani kutatások területén, pl. a hormontermelő sejtek, a fehérvérsejtek és az immunválasz vizsgálatával. Az intézet önálló kutatási lehetőséget nyújt külföldön sikereket elért fiatal munkatársainak, akik közül hárman nyerték el az MTA Lendület programjának támogatását.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán több mint 125 éve folyik beteg gyermekek gyógyítása. Napjainkban a klinikán látják el a hazai rosszindulatú daganatos, leukémiás betegek több mint felét. A neuromusculáris betegségek, a gyermek-reumatológiai betegségek, immunológiai és endokrinológiai betegségek szervezett magyarországi központjai itt működnek. A fekvőbeteg-osztályok színvonalas terápiás
hátteret biztosítanak a betegellátás számára, amit jelentős járóbeteg-forgalom egészít ki. A klinika oktatási és kutatási tevékenysége nemzetközileg elismert, magas színvonalú.

II. Sz. Patológiai Intézet 120 éves, kiemelkedő budapesti és országos konzultációs központ a daganatos-, a máj- és vesebetegségek valamint a molekuláris patológia területén. Hiánypótló szolgáltatást nyújt a betegségek intervenciós citológiai diagnosztikájában. Székhelyén működik az MTA–SE Molekuláris Onkológiai Kutatócsoport, melynek kutatási eredményei világhírűek.

A Kútvölgyi Klinikai Tömb a Semmelweis Egyetem integráns részeként magas szintű, sok szakmátérintő egészségügyi ellátást nyújt mind a területileg hozzá rendet, mind speciális betegségcsoportba tartozó páciensek részére. A tömb három klinikája mellett számos speciális osztály és szakrendelő látja el a betegeket. Több mint 60 ország orvostanhallgatóinak magyar, angol és német nyelven, magas szintű képzése folyik. Az oktató és betegellátó feladat mellett nemzetközileg is nagyra értékelt kutatási eredmények születnek a tömbben.

A Budapest Márka elismerést Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése 2013-ban Dr. Szentes Tamás korábbi főpolgármester-helyettes javaslatára azzal a céllal alapította, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket és értékteremtő tevékenységeket a fővárosban, amelyek Budapest jó hírnevét erősítik az ország határain belül és túl.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi orvosképző intézménye, az országban egyedülálló szakegyetemként ötvözi az oktatás, kutatás és betegellátás hármas egységét, élen jár az innovációban. Kiemelt helyet foglal el a felsőoktatásban, emellett Magyarország legnagyobb gyógyító intézménye, elismert, kiemelkedő kutatóhelye. A kitüntetett intézetek és klinikák jó példával szolgálnak arra, hogy miként lehet itthon maradva versenyképes és világszínvonalú munkát végezni, és olyan kutatási eredményeket felmutatni, melyek közvetlen a betegágy mellett is hasznosulnak. A Semmelweis Egyetem nemzetközi tudásközpontként és kutatóegyetemként már a képzés során is törekszik arra, hogy kinevelje és a megfelelő tudással vértezze fel a jövő kutatóit. Az itt folyó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység fontos mozgatórugója a hazai egészségiparnak.