Cukorbetegség, stroke, Sclerozis multiplex, vagy Alzheimer-kór – olyan alattomos és gyógyíthatatlan betegségek, amelyeknek az első tüneteit nehéz azonosítani. Pedig egyes esetekben akár életet menthet, vagy életminőség változást jelenthet a korai felismerés. Ma a Semmelweis Egyetemen bárki megtanulhatja, hogy milyen tünetekre figyeljen. De szó lesz arról is, hogy miként segíthetünk családtagjainkon, ha ilyen krónikus betegségben szenvednek.
A mai Kutatók Éjszakáján több mint százötven-féle programot kínál közel 30 helyszínen a Semmelweis Egyetem:

https://semmelweis.hu/hirek/files/2014/09/SE_Kutatok_ejszakaja_programlista_20140926.pdf

Az egészség megőrzése és betegségek megelőzése jegyében telik majd a programok jelentős része. Fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatokon vehetnek részt a látogatók, de lesz érfalrugalmasság-, test‐összetétel-, vércukor- és koleszterinszint-mérés is. Lehet újraélesztést tanulni, előadásokon téma lesz a trombózis megelőzése, vagy a meddőség kezelése. Megtudhatjuk, hogy a mi okozhatja a gyakori fejfájást, vagy a fülzúgást. Dietetikusok, szoptatási tanácsadók és védőnők segítik a kismamákat abban, hogy felkészülten várják kisbabájukat. Digitális készülékkel elemzik az állkapocsízületi betegségek lehetőségét, fogpótlásokat mutatnak be, valamint szó lesz a szájüregi-, illetve a gégerák megelőzéséről.

Kérjük, mindenképpen jelezze, ha tudósítana valamelyik programról, nehogy helyhiány miatt ne jusson be! Kovács Eszter: 20/6632206, hirek@semmelweis-univ.hu

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat főszervezője a Tempus Közalapítvány.