Iker orvosok várják az ikerpárokat a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetemen. Az érdeklődők olyan kérdésekre kaphatnak válasz, hogy szüleinktől örököljük-e az érelmeszesedést vagy genetikailag meghatározott-e a kreativitás. Interaktív ikervizsgálatokat is végeznek majd a helyszínen, így az is kiderül majd, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kik a leghasonlóbbak. A programon bárki részt vehet, aki kíváncsi az ikerkutatás legfrissebb hazai eredményeire. Házigazda dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid a Semmelweis Egyetemen dolgozó orvos ikerpár.

RS22037_KA-20140903-IMG_9830-tarnoki-ikrek-scrA vállalkozó kedvű egypetéjű ikerpárok különböző vizsgálatokon esnek majd keresztül: pl. nyaki ultrahang, testösszetétel-mérés, de lesz kézszorítóerő- és telepátiavizsgálat is. A versenyzőknek hideg vizes teszten is át kell esniük, ennek lényege, hogy ki tudja minél tovább a jeges vízben tartani kezét. A programon dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai várják az érdeklődőket. Az orvos ikerpár élesztette újjá a magyarországi ikerkutatást, bővíti a mára már több mint 1200 tagú Magyar Ikerregisztert.

Az ikerkutatás azért egyedülálló, mert az egypetéjű és kétpetéjű ikreken végzett vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása egy-egy betegségek örökletes jellegére világíthat rá. Ha ugyanis egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgálva az egypetéjűek eredményei nagyon hasonlók, a kétpetéjűeké pedig nagyon különbözők, az azt mutatja, hogy a betegség örökletes. Amennyiben pedig mindkét csoport eredménye hasonló, arra következtethetnek a tudósok, hogy a betegség kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóak.

RS22034_KA-20140903-IMG_9848-tarnoki-ikrek-scr2006 óta, az eddigi vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy például a koszorúér-meszesedésnek főleg örökletes, genetikai okai vannak, míg például a zsírmáj kialakulásában a környezeti tényezők a meghatározóbbak. Az elhízás kialakulásában a genetikai meghatározottság döntőbb, míg a vércukorérték alakulására a környezeti tényezők vannak elsősorban befolyással. Az érfal rugalmassága megközelítőleg 60%-ban függ örökletes tényezőktől és csupán 40%-ban áll környezeti hatások befolyása alatt.

Jelenleg is folynak kutatások, a Pulmonológiai Klinikán például az alvászavarokat kutatják, és előkészítés alatt van egy MR vizsgálat, mely során szeretnék a deréktáji gerinckopást is figyelni, és azt, hogy mindezek hogyan függnek össze egymással és a depresszió kialakulásával.

DSCN2342_kicsinyítettTerveznek még egy új vizsgálatot, mely során kizárólag egypetéjű ikerpárokat vizsgálnak majd meg, mégpedig olyanokat, akik egy krónikus betegségben különböznek (pl. egyikük epilepsziás vagy felnőttkori cukorbeteg, a másik nem). Az ő esetükben azt nézik majd meg, hogy a DNS-ükön az életmód mikor, hogyan, miért aktiválta a betegség génjét.

Az ikerkutatások eredményeinek tanulsága a következő:
– a gének által meghatározott betegségek esetében – például a szívinfarktus vagy az érelmeszesedés során – a szűrővizsgálatokra kell különös hangsúlyt fektetni,
– ha pedig a környezeti faktorok a döntők egy betegség esetében, akkor az életmódban ajánlott a tudatosság.

Időpont: szeptember 26. 18 óra, 20 óra, 22 óra, helyszín: SE Elméleti Orvostudományi Központ (1098 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.) Szent-Györgyi előadóterem, földszint. A program regisztrációhoz kötött. A Kutatók Éjszakája programsorozat főszervezője a Tempus Közalapítvány.