A Semmelweis Egyetem öt karán a 2014/15-ös tanévben közel 1900-an kezdik meg tanulmányaikat, 1350-en államilag finanszírozott, míg a többiek költségtérítéses képzésre nyertek felvételt. A karoktól kapott előzetes adatok szerint várhatóan a közel 700 új külföldi hallgatója lesz az egyetemnek, ők öt kontinens hetven országából érkeztek. A hallgatók negyede külföldi, a Semmelweis Egyetem idén ünnepelte az idegen nyelvű képzés kezdetének harmincadik évfordulóját. A Budapest Congress & World Trade Centerben tartott tanévnyitó ünnepségen a jelenlévő hallgatók három nyelven tettek fogadalmat, a díszvendég Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár volt.

Dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte a Semmelweis Egyetem új, elsőéves hallgatóit a tanév ünnepélyes megnyitóján. Megemlítette, hogy szinte napra 40 évvel ezelőtt tett maga is esküt az egyetemen. Ünnepi beszédében kiemelte: ez az év nemcsak a gólyáknak, hanem az egyetem vezetőinek is számos újdonságot hoz: az egyik kar, a TSK leválását és a kancellár érkezését. Előbbivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az elválás ellenére készek együttműködni az új egyetemmel és sok sikert kívánt az újjá formálódó Testnevelési Egyetemnek. A kancellári rendszer bevezetése kapcsán kitért arra, hogy reméli, az átalakulás segítséget és lehetőséget biztosít az egyetemnek ahhoz, hogy a fenntartóval való kapcsolat még eredményesebbé váljon. A hallgatókhoz szólva kijelentette: nem a lexikális ismeretek megtanulása a cél, hanem ismereteik gyakorlati, alkotó és problémamegoldó formában történő hasznosítása. Azt mondta: „Véssék eszükbe az egyik legfontosabb elvet: a beteg érdeke legyen a legfőbb törvény!”

A tanévnyitón az egyetem díszvendégeként résztvevő Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta az elsőéveseknek, hogy számukra nem okoz majd nehézséget az elhelyezkedés, hiszen Magyarország egyik legjobb, külföldön is nagyon jól értékesíthető terméke a magas szintű orvosképzés. „A jól és magasan képzett szakemberekre, tudósokra, kutatókra lehet alapozni a gazdaság megerősödését, egyre gyorsabb fejlődését”- mutatott rá az államtitkár. Kitért arra, hogy a felsőoktatási stratégia kidolgozásában az államtitkárság messzemenően együttműködik valamennyi felsőoktatási intézménnyel, így a Semmelweis Egyetemmel is. A kutatás, fejlesztés szerepét hangsúlyozva kiemelte, hogy a magyar kutatás-fejlesztési kapacitás hetven százaléka az egyetemeken van, az államtitkárságon belül kiemelt hangsúlyt fektetnek a területre, ennek érdekében külön főosztályt is létrehoztak. Kijelentette, hogy az államtitkárság és a felsőoktatási intézmények érdekei közösek: jobban működő, hatékony felsőoktatási struktúrát építeni, mely értékes diplomát ad a jó képességű magyar és külföldi fiatalok számára.

A fotógaléria a következő linken érhető el: tanévnyitó 2014