Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem a Bhutáni Királysággal, melynek értelmében egyebek mellett évente mintegy hat bhutáni orvostanhallgató érkezhet a budapesti egyetemre elsajátítani a nyugati orvoslás alapjait. Az ünnepélyes aláírásra a Bhutáni Királyság anyakirálynője, Ashi Sangay Choden Wangchuck magyarországi látogatása keretében került sor.

A délkelet-ázsiai országban a mai napig a tradicionális keleti gyógyászaton alapul az orvoslás, azonban a modernizációs törekvések részeként az utóbbi évtizedekben a nyugati orvoslás is megjelent. Az anyakirálynő lehetőséget kíván adni országa legjobb hallgatóinak, hogy nyugati képzésben is részesüljenek, és így hosszú távon erősödjön a nyugati orvoslás is a királyságban. A Dr. Szél Ágostonnal, a Semmelweis Egyetem rektorával folytatott megbeszélésen Ashi Sangay Choden Wangchuck úgy fogalmazott: a világszerte elismert Semmelweis Egyetemet tartották a legmegfelelőbb partnernek e fontos program kivitelezéséhez.

RS21983_KA-20140904-IMG_0485-buthani-kiralyno-lagotatas-scrA megállapodás keretében a hallgatói csereprogramokon túl lehetőség nyílik oktatócserére, közös kutatásokra és más egyéb akadémiai szintű kooperációra is.

Az aláírást követően a bhutáni királynő és a Semmelweis Egyetem rektora közösen megnyitotta a bhutáni életképekből álló exkluzív kiállítást, mely két hétig látogatható a Semmelweis Szalonban.

A királynő hazája kulturális nagyköveteként országa kultúrájának népszerűsítésén és oktatási-kulturális kapcsolatok kialakításán fáradozik. Ennek részeként kereste meg a Bhutáni Királyság a Semmelweis Egyetemet és a gödöllői Szent István Egyetemet.

Bhutánban a királynőknek hagyományosan diplomáciai és reprezententációs feladataik vannak, valamint országuk kulturális nagyköveteként is tevékenyek. Ashi Sangay Choden Wangchuck kiemelten kezeli a bhutáni művészet és kulturális örökség népszerűsítését, főként a helyi iparművészet és textilgyártás támogatását tűzve ki célul.