A Semmelweis Egyetemre 20 felsőbb éves és 7 új hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból (Guinea, Sierra Leone, Libéria, Nigéria). Az egyetem felkészült a diákok fogadására, és több óvintézkedést is tett.

A Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által elrendelteknek megfelelően a beiratkozáskor minden érintett hallgatónak ki kell töltenie az egészségügyi hatóság által kiadott részletes, angol és magyar nyelvű kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Amennyiben ez felmerül, de a hallgató tünet és panaszmentes, 21 napos járványügyi megfigyelés alá vonjuk, míg a fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szt. István és Szt. László Kórházba szállíttatjuk a beteget.

800px-Ebola_virus_virion
Forrás: commons.wikimedia.org

A beiratkozáskor ezen kívül minden hallgató egy angol nyelvű írásos tájékoztatót is kap, mely kifejezetten az Ebola betegséggel kapcsolatos rizikókra és tennivalókra hívja fel a figyelmüket.

A Semmelweis Egyetem mindezek mellett a járványügyi megfigyelés megszervezésében felajánlja segítségét a többi budapesti egyetemnek.

Mint arra az ÁNTSZ tájékoztatójában emlékeztet: Nyugat-Afrikában 2013 decembere óta tart az Ebola-láz járvány, mely eddig a legkiterjedtebb ilyen fertőzésnek minősíthető. A kezdetben három országot – Guineát, Sierra Leonét és Libériát – érintő járvány a közelmúltban Nigériára is átterjedt, illetve a legutóbbi hírek szerint Kongóban is megjelent.

Az Ebola lappangási ideje 2–21 nap, leggyakrabban 4–10 nap. A betegség Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel, hányadékkal) való közvetlen érintkezés útján terjedhet tovább. Fontos tudni, hogy ebbe beletartozik a védekezés (óvszer) nélküli szexuális kontaktus olyan felépült beteggel, aki akár már 7 hete tünetmentes.

Az ÁNTSZ tájékoztatója hangsúlyozza: az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével. Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján, papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed.

A betegség a fertőződést követően 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A betegség következő fázisában jellemző tünetek: hányás, hasmenés, kiütések, valamint máj- és veseműködési zavarok. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint több szervre kiterjedő működési elégtelenség jelentkezik.

Az ÁNTSZ álláspontja szerint rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy a betegséget Magyarországra is behurcolják.

Nyitókép: Science Photo Library – bbc.com