Utolsó szakaszába lépett az elmúlt száz év legjelentősebb egészségügyi fejlesztése a Semmelweis Egyetemen, a Korányi projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001). Az új Központi Betegellátó Épület tartószerkezete elérte legmagasabb pontját, elkészült a helikopter-leszállóhely is az épület tetején. Ezt ünnepelte az egyetem és a kivitelező egy közös bokrétaünnep keretében. A bokrétákat dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és a kivitelező SH Konzorcium képviseletében Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetője együtt kötötte fel az orgonafára, melyet egy daru segítségével emeltek fel az épület tetejére.

RS13220_KA-20140311-IMG_0388-bokreta-unnep-scrAz új épület szerkezetének nyolc szintjének (pince, földszint és hat emelet) felépítése után felgyorsulnak a belső kivitelezési munkálatok. A projekt keretében folyik a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és a Radiológiai Klinika épületének átalakítása is. Az új épülettel az úgynevezett Külső Klinika Tömb területén lévő többi klinikát egy föld feletti zárt folyosó köti majd össze, ennek tartópillérei és hídelemei elkészültek. A Korányi projekt építési munkálataiban mintegy 230 ember dolgozik folyamatosan. Az új épület szerkezetkész, a műszaki készültség 50 százalékos.

A kivitelezéssel párhuzamosan az egyetem eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le orvostechnikai eszközök beszerzésére. A szerződések sikeres megkötésével több, mint 2 milliárd forint összértékben kerülhet sor modern és a kor elvárásainak megfelelő színvonalú berendezések és eszközök telepítésére és üzembe helyezésére.

RS13227_KA-20140311-IMG_0354-bokreta-unnep-scrAz új Központi Betegellátó Épületben egyebek mellett 24 órás szolgáltatást nyújtó központi röntgen diagnosztika és központi laboratórium kap helyet, valamint létrejön az ország legnagyobb intenzív ellátó centruma. Az új központ alapvető változást fog hozni a szakmák közötti együttműködésben a klinikák között. Az egykapus beteg beléptetésnek köszönhetően a diagnosztikához nagyságrendekkel közelebb kerül a terápia, lehetővé téve a betegek gyorsabb, hatékonyabb kezelését.

A tervek szerint év végén vagy jövő év elején fogadhat betegeket az új Központi Betegellátó Épület.

A Korányi projekt előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatást adunk az egyetemi honlapon:
https://semmelweis.hu/hirek/category/koranyi/ és a www.koranyiprojekt.hu honlapon.

Fotó: Kovács Attila -Semmelweis Egyetem

TÁMOP-ERFA