Nagyjából 200 ezren hagyták abba a dohányzást a 2012-es szigorítás óta – hangzott el a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Gál János rektorhelyettes és Dr. Tamás László, a klinika igazgatója.

IMAG0440A november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából tartott eseményen elhangzott, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedések – többek között a zárt légterű közösségi helyeken bevezetett tiltás – hatására mérhető az infarktusok számának visszaesése. Az államtitkár elmondta, hogy a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent: a férfiak és a nők esetében is 8 százalékkal. Dr. Gál János rektorhelyettes üdvözölte az eredményeket és kiemelte, hogy különösen fontos mindez a passzív dohányosoknak, hiszen az általuk beszívott füst károsabb, mint amit a dohányos letüdőz.

Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hogy a szájüregi és a torokrákok esetében is „dobogós” helyen van Magyarország. Mint mondta, a negyedik legjelentősebb rákhalálozást okozó megbetegedés a gége-, szájüregi vagy a nyelvgyökrák. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen megbetegedésekkel kezeltek 90 százaléka erős dohányos. Reményét fejezte ki, hogy ezen rákok és a tüdőrák esetében is néhány éven belül csökkenést fognak tapasztalni.