Az oktatás, a kutatás és a betegellátás szétválaszthatatlansága és az együttműködés az alapfeltétele az előttünk álló egészségügyi paradigmaváltásnak – ez volt az egyik fő üzenete annak a konferenciának, melyet a Semmelweis Egyetem szervezésében tartott Budapesten az akadémiai egészségügyi intézményeket tömörítő nemzetközi szervezet, az Association of Academic Health Centers International (AAHCI).

A szervezet 2008-ban jött létre, tagjai olyan klinikai feladatokat is ellátó akadémiai intézmények, melyek mind az oktatás, kutatás és betegellátás hármas funkciójának tesznek eleget. A szervezet fő célja, hogy a tagok együttműködve progresszív megoldásokat találjanak a globális egészségügyi kihívásokra. Ezért is döntött úgy a Semmelweis Egyetem, hogy csatlakozik a szervezethez. Dr. Szél Ágoston rektor szerint nem elég, ha a hármas feladatot – az oktatást, a kutatást és a betegellátást – egy intézmény keretein belül, egymás mellett művelik, hanem a különböző területek együttműködésére, a tapasztalatok összeadására van szükség.

Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint a technológia robbanásszerű fejlődése az informatika és a molekuláris biológia területén  valamint az egészségügyre nehezedő gazdasági nyomás az, ami egy teljesen új típusú orvoslást kíván meg. A klasszikus orvoslás reaktív, a beteg már meglévő tünetekkel fordul orvoshoz. A paradigmaváltás utáni orvoslás viszont proaktív lesz, melyben a betegségek prevenciója és predikciója, vagyis megelőzése és előre jelzése nagyon fontos tényező. Ennek köszönhetően már nem csak a beteg az egészségügyi szolgáltatás megrendelője, hanem az egészséges egyén is.

Az információs technológia fejlődése az oktatásban és a kutatásban is számos változást hoz. A huszonegyedik századi kommunikáció lehetővé teszi, hogy virtuális felhőben rendezzenek be osztálytermet, ahol különböző egyetemek diákjai tanulhatnak egyidejűleg.  A közösségi média és az e-health az orvos szerepét változtatja meg. Tágabb teret kapnak a kutatási együttműködések, a határon átívelő nemzetközi kollaborációk mellett az ipari szereplők és az egyetemek szorosabb együttműködése kívánatos.  Ahhoz, hogy a kutatások hatékonyan hasznosuljanak fontos, hogy a betegágy mellett fogalmazódjon meg az igény, ennek kielégítésére irányuljanak a felfedező kutatások, majd az innovatív termékek közvetlenül a betegágy mellett kerüljenek tesztelésre, majd felhasználásra. A betegek folyamatosan segítik a klinikai kutatásokat, nélkülük elefántcsonttoronyba zárt kutatóink lennének, akik nem érdekeltek kutatásaik közvetlen hasznosításában. Ez az atmoszféra segítheti igazán a hallgatók új megoldásokat kereső tudományos szemléletének kialakítását. Ahhoz, hogy valódi változás történjen, szemléletváltásra van szükség az orvosok, a betegek, a finanszírozók és a gyógyszeripar részéről is, ebben pedig az akadémiai egészségügyi intézményeknek lehet kiemelt szerepük, ugyanis ezek azok a centrumok, amelyek kapcsolatban vannak az egészségipar összes szereplőjével és katalizálni tudják a változásokat.

Dr. Steven A. Wartmann, az Association of Academic Health Centers (AAHC) elnöke hangsúlyozta, hogy céljuk az integrált modell népszerűsítése Közép-Európában is, hiszen az Egyesült Államokban már megpróbálták különválasztani a kutatást, az oktatást és a betegellátást, de a tapasztalatok egyértelműen azt igazolták, hogy egymást erősítve, együttesen működnek a legmegfelelőbben.