Műtét közbeni altatásra, fájdalomcsillapításra, égési sérülések kezelésére, immunrendszer-erősítésre is alkalmas a hipnózis és a szuggesztív technikák – erről tartottak most először tudományos konferenciát Budapesten a Semmelweis Egyetem és az ELTE szervezésében. A rendezvény társelnöke, Dr. Gál János, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) igazgatója szerint a hipnózis önmagában már elismert technika, de alkalmazása a napi gyógyító munkában még újszerűnek számít, ám ebben hamarosan áttörés várható.

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján még nem végeztek műtétet altatás nélkül hipnózisban, ugyanakkor az elmúlt években a Magyar Hipnózis Egyesülettel közösen több, szuggesztiós technikákkal összefüggő kutatás is zajlott altatásban lévő és lélegeztetett betegekkel. Két technikát is alkalmaztak: az egyik esetben a beteg magnóról hallgatott megnyugtató és gyógyulást támogató szavakat, úgynevezett szuggesztiókat, míg a másik esetben egyénre szabottan, élőszóban. Az eredmények azt mutatták, a gyógyulás gyorsabb, kevesebb a szövődmény, csökken a gyógyszerfogyasztás és javul a beteg együttműködési hajlandósága.

A szuggesztió hasznos lehet egyebek mellett az égési sérülések kezelésében is. A budapesti konferencián is résztvevő amerikai Dabney Ewin kimutatta: ha az égett betegnek eljuttatja a „hűvös és kellemes” szuggesztív üzeneteket, megelőzhető a mély szövetrétegek lelökődése, a gyulladás és az ödéma.

A sürgősségi ellátásról előadó George Dünzl olyan kutatásokról számolt be, amelyek azt bizonyították, hogy ha a mentőápolók a mentés elkezdésekor körülbelül egy percig szuggesztív szöveget mondanak, az akár eszméletlen sérültnek nyugodt hangon, lehetőleg közvetlenül a fülébe, magasabb a túlélés esélye az ilyen szuggesztiós támogatást nem kapó kontrollcsoporthoz képest.

Kiderült, hogy a szuggesztió még akár az influenza-megelőzésben is használható. A londoni egyetemen kutató John Gruzelier eredményei szerint erősíti az immunrendszert. A hipnózist és a szuggesztiót számos más területen is lehet alkalmazni: az allergiák, egyes autoimmun betegségek, az irritábilis bélszindróma vagy éppen a pánikrohamok kezelésében, szürkehályogműtéteknél, a palliatív ellátásban, az anesztézia és a fájdalomcsillapítás terén, a dohányzásról, drogokról, alkoholról való leszoktatásban.

Dr. Gál János úgy látja, a 21. század orvostudományában meghatározó szerepe lesz a hipnózisnak és a szuggesztiós eljárásoknak. Ahhoz, hogy ezek megtalálják megfelelő helyüket az ellátásban az orvostársadalom nyitottsága is szükséges, vagyis az, hogy merjenek ilyen eszközökhöz, technikákhoz is nyúlni a betegek jobb gyógyulása érdekében.

Az első nemzetközi Hipnózis az orvoslásban konferencia (1st International Conference on Hypnosis in Medicine) másik társelnöke Dr. Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, a Magyar Hipnózis Egyesület elnöke.

Galéria

10kép

fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem