Betűméret: A A A

népszabadság.hu: Tünet – Négy lovacska négyfelé húz (2)

2012 november 23. NOL, 2012. november3. Népszabadság

Danó Anna|

http://nol.hu/belfold/20121103-tunet_-_negy_lovacska_negyfele_huz

A légszomj a szív gyengeségének az egyik vezető tünete. A szívnek négy ürege van, kettő van jobb oldalon, kettő pedig bal oldalon. A jobb szívkör feladata, hogy a vért bejuttassa a tüdőbe, ahol ez oxigénnel dúsul. Innen kerül át a bal szívfélbe, amelynek az a feladata, hogy az oxigéndús vért eljuttassa a szervekhez, nagyjából így tartja fenn a szív a keringést.

Merkely Béla igazgató, egyetemi tanár

Ha a szívizom ereje nem elég, ha az egyik oldalon vagy általában mindkét oldalon meg gyengül, akkor nem lesz képes a centrális szerepének a fenntartására. Ennek az első tünete a légszomj lesz – állítja Merkely Béla professzor. Az, hogy kevés a levegő, eleinte csak munkavégzés, séta, cipekedés közben kényszeríthet pihenőre, a betegség előrehaladtával azonban egyre kisebb munka vagy egyéb tevékenység is kiválthatja, végül már nyugalomban is kapkodni kell a levegő után. Az edzettlenség, az elhízás következménye is lehet, ha nehezebben kapkodja valaki a levegőt.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a korábban megszokotthoz képest – amikor könnyen felértünk az első emeletre, akár két szatyorral a kézben – többször is meg kell állnunk, az nyilvánvaló jele annak, valami nem stimmel és ideje orvoshoz fordulni. A tünetek általában lassan, hónapok alatt jönnek elő. Az érintett először csak kissé fáradtnak, gyengének érzi magát, mert az izmai már nem jutnak elég vérhez. Idősebbeknél a szívelégtelenség gyakran „furcsa” tüneteket hoz elő, például aluszékonyságot, zavartságot, kimerültséget.

A tünetek abból adódnak, hogy a szív már nem képes azt a keringési volument fenntartani, ami elégséges ahhoz, hogy nyugalmi állapotban valamennyi szerv egészségesen működjön. Merkely Béla szerint akinek légszomja van (különösen a jobb szívfél megbetegedése esetén), az vizesedhet is.

Azaz a lábfejek, a boka duzzadtabb (ödémás). A bal szívfél gyengülésekor a folyadék a tüdőkben gyülemlik fel, és ez vezet a légszomjhoz. Ha a betegség már súlyos, akkor az illető fekvő helyzetben is nehezebben kap levegőt, mert a gravitáció miatt több folyadék gyűlik össze a tüdőben. Az ilyen betegek gyakran ébrednek fel levegő után kapkodva. A felülés hozhat ilyenkor enyhülést.

Az említett tünetek alapján gyanítható a szívelégtelenség. A diagnózis megerősítésére EKG-és szívultrahang-vizsgálat segítheti az orvost. A szívultrahang az elégtelen működés okát is meg tudja mutatni. A professzor szerint a szívelégtelenség kezelésében nagyon szélesek a lehetőségek.

Az egyik a gyógyszeres kezelés, amelynek a lényege, hogy a terápia csökkenti a szív terhelését. Vannak speciális szívritmusszabályozók, köztük olyanok is, amelyek a szív üregeinek működését szinkronizálják. Ahogy Merkely Béla fogalmaz: ha négy lónak tekintjük a szív négy üregét, és ez a négy lovacska bágyadtan, gyengén, rá adásul négy különböző irányba is húz, akkor az eredmény nagyon rossz lesz a szervezet számára.

Van olyan készülék, ami „összerendezi, harmonizálja” a négy üreg munkáját. Ez az újraszinkronizáló. Ettől lehet várni, hogy a szívelégtelenség miatt meggyengült szív ismét erősebb munkára legyen képes. Ha már ez sem segít, akkor jön a műszív vagy a szívátültetés. A szívelégtelenség 300 ezer embert érint ma Magyarországon, azaz nagyon gyakori probléma. Előfordulhat veleszületett szívhibák esetében már kisgyermekkorban is, de zömmel az idősebb korosztály betegsége. A háziorvosok általában szűrik ezt a betegséget, hiszen mérik pácienseik vérnyomását, évente, kétévente végeznek EKG-vizsgálatot. Azoknak viszont, akiknél egyértelmű tünetek jelentkeznek (légszomj, vizesedés), ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A kardiológus szakmai szervezetek ajánlják, és egyre szélesebb körben építik ki a szívelégtelenség-ambulanciákat. S ugyan a szívultrahang-, illetve a szívkatéteres vizsgálatra várólista van, de ha egy beteg légszomjjal fordul orvoshoz, akkor sürgősségi ellátásra szorul, és biztosan nem kerülhet várólistára.
http://nol.hu/belfold/20121103-tunet_-_negy_lovacska_negyfele_huz

Kategória: Nyomtatott, Online, Rólunk írták, Sajtófigyelő, Több helyen | A közvetlen link.