Hat magyar beteg kapott új szívet külföldről eddig január óta. Magyarország az év elején csatlakozott az Eurotransplanthoz, a nemzetközi szervallokációs szervezethez. Ennek lényege, hogy a tagországok betegei sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet.

Hét hónap alatt öt, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel a szervezet úgynevezett „sürgősségi” várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét mentette meg a külföldről még időben – az utolsó pillanatban – érkezett szív. Amennyiben Magyarország nem csatlakozott volna az Eurotransplanthoz, úgy valószínűleg a betegek nagyobb részét elveszítettük volna, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donor szív felajánlás.

Augusztus közepéig Magyarországon 19 szívátültetés történt, míg tavaly összesen 14. Idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 16 felnőtt kapott új szívet, 3 kisgyermek pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Ez a jelentős fejlődés az Eurotransplanthoz való csatlakozáson kívül a szívcentrumokban beindult műszív programmal, valamint az infrastrukturális és humán erőforrás kiemelt fejlesztésével valósult meg. A szívtranszplantációs programban ez a két magas szintű gyógyító intézmény egymást segítve vesz részt.

Az elmúlt fél évben több szívátültetésre került sor, mint tavaly egész évben. A felfelé ívelő hazai transzplantációs aktivitás elsődleges oka az volt, hogy Magyarország sikeresen csatlakozott az Eurotransplanthoz és ezzel mind a gyermek, mind a felnőtt szívtranszplantációs tevékenység európai szintre emelkedett.