A Semmelweis Média Díjat az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként idén Hegedűs Zsuzsa, az InfoRádió egykori riportere veheti át, míg a tavaly első alkalommal meghirdetett Semmelweis Hírszerkesztői Díjat Czétényi Rita, a TV2 munkatársa kapja. Az elismeréseket Dr. Szél Ágoston, rektor adja át a pénteki Semmelweis Napi ünnepségen.

A győztes pályázók a Semmelweis Egyetemen folyó sikeres innovációs munka eredményét mutatták be. Hegedűs Zsuzsa – aki júniustól már a hetivalasz.hu munkatársa – az első magyar szívtranszplantáció 20 éves évfordulóján készített interjúsorozatot az egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében.

1992. január 3-án hajtotta végre Dr. Szabó Zoltán az első hazai szívátültetést a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján, amely ma a Városmajori Tömb része. A beavatkozás sikeres volt, az új szívet kapott beteg ma is jól van és Dr. Szabó Zoltánnal együtt részt vett a húsz éves évfordulót ünneplő tudományos ülést megelőző sajtótájékoztatón.

Czétényi Rita, a TV2 munkatársa az onkokéssel, a világhíres magyar szabadalommal ismertette meg a nézőket. Dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatója fejlesztette ki az eszközt, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép, vagy rákos sejtettel találkozott-e. Az onkokésre már a Harvard Medical School és a World’s Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát, azaz képessé teszi az orvost arra, hogy gyorsabban és jobban döntsön a gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról. Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

A Semmelweis Egyetemen, Magyarország legrégebbi orvosképző intézményében az innovációs törekvéseket 240 éve felhalmozott szaktudás és tradíció alapozza meg. Európa egyik vezető gyógy- és egészségügyi központja az oktatás, kutatás és gyógyítás egységére épül.