Élő állatok szerveinek funkcióit tanulmányozhatják a kutatók jelentős térbeli és időbeli felbontással a Semmelweis Egyetem új multifoton lézer pásztázó fluoreszcens mikroszkópjával a kutatóegyetemi címnek köszönhetően. A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben található készülék segítségével  élő szervezetben a kutatók láthatóvá tehetik a normális és kóros folyamatokat, és a szervek alapvető funkcióit (keringés, kiválasztás, felszívás), Lehetőség van annak képi megjelenítésére is, hogy egyes anyagok (fehérjék) a vizsgált szövetekben, szervekben mikor és hol keletkeznek, vagy bomlanak el.

A szövetek, sejtek egyes alkotóelemei önmagukban illetve festékekkel jelölve gerjesztő fény hatására képesek fényt kibocsátani, a multifoton mikroszkóp alapelve pedig lehetővé teszi, hogy (szemben a konfokális képalkotással) nagy mélységekben, minimális szövetroncsoló hatással  nagy felbontású képet kapjunk az élőben zajló folyamtokról.

Az 1 sz. Gyermekklinikán több, mint egy évtizede tanulmányozzák kutatók a vese oxigénhiányos állapotát (az agy mellett a vese oxigén felhasználása a legnagyobb). A transzplantáció során a vese elkerülhetetlenül akut oxigénhiányos állapotba kerül, aminek folyamatát, következményeit ezzel a technikával láthatóvá lehet tenni. A kutatócsoport jelenleg  azon terápiás beavatkozási pontokat keresi, amelyek potenciálisan  csökkenthetik a vesekárosodás mértékét. További érdeklődésük központjában álló kérdés az immunrendszert gyengítő gyógyszerek használata immunbetegségek, transzplantáció esetén, amelyek bár megakadályozzák a szerv kilökődési reakcióját, de hosszútávon a vesére káros hatással vannak. A cél e patomechanizmus feltárása.

A nefrológia szakterületén belül így most már nem csak a hagyományos mikroszkópos technikákkal tudnak előbbre jutni a kutatók, hanem az élő állatban is vizsgálhatják működés közben a szerveket, szöveteket, folyamatokat.

A Semmelweis Egyetem 2010-ben nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.

Sz.Zs.