Fotó: Janicsek Dóra

Nyugtató és sebgyógyító, a hasmenés, az alvási zavarok és a vizenyőképződés ellenszere – az ókori Görögországban élő, az orvostudomány megalapítójának tartott Hippokratész így használta a bort a gyógyítás során. És ha egy lépéssel tovább megyünk a történelemben: Julius Cézár a sikeres hadvezér állítólag a nagy hadjáratok idején bort itatott katonáival, hogy elkerüljék a különböző fertőzések, például a tífusz kialakulását.

A bor és az alkoholfogyasztás hatásairól azóta számtalan tudományos vizsgálat készült, a kérdésről pedig hamarosan Budapesten tartanak nemzetközi szimpóziumot a 18. Budapesti Nefrológiai Iskola (Budapest Nephrology School, BNS) rendezvény keretében, immáron kilencedszer.

A bor ugyanis nemcsak a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget befolyásolja, hanem a krónikus veseelégtelenség kialakulásának rizikóját is csökkenti.
Egy Kínában, több mint 100 ezer ember bevonásával végzett vizsgálat szerint a bor mértékletes fogyasztása javíthatja az említett betegségekben szenvedők életkilátásait. A szívinfarktuson átesett pácienseknél például napi egy pohár bor harminc százalékkal csökkenti a második infarktus kialakulásának esélyét.

Még meglepőbb egy amerikai idősek otthonában végzett vizsgálat eredménye. Itt minden 80 éven felüli lakónak két deciliter bort adtak naponta, ami hosszú távon évi háromezer dollárnyi megtakarítást eredményezett. Ennyivel kevesebb vérnyomáscsökkentőt és más gyógyszert kellett adni a betegeknek, csökkent a csonttörések száma is, ugyanis a bor segít megelőzni a csontritkulást is. Mindemellett javultak a kutatásban résztvevők kognitív funkciói, vagyis élénkebb lett a szellemük.

A kulcskérdés persze a mennyiség, az, hogy mit is jelent a mértéletes alkoholfogyasztás – hangsúlyozza Dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének vezetője, a BNS alapítója, s így a 9. Nemzetközi Bor és Egészség Szimpózium szervezője. Az alkoholfogyasztást úgynevezett „U-alakú” hatás jellemzi. Aki egyáltalán nem iszik, az rosszabbul jár, mint, aki keveset iszik, viszont, aki napi 50 grammnál is több alkoholt fogyaszt, az mindenkinél rosszabbat tesz az egészségével és szignifikánsan csökkenti az életkilátásait – fogalmazott a professzor.

És hogy mennyi az a kevés? Férfiak számára napi egy pohár bor kifejezetten kedvező hatással lehet az egészségre, ha nincs valamiféle ellenjavallat. Szerencsés, ha valaki ezen belül is a vörösbort kedveli, mert a vörös szőlő héjában található kémiai anyag, a rezveratrol növeli a várható élettartamot. A vörösborban sokkal több a polifenol, amely védi a szívet.

Fotó: Janicsek Dóra

Fiatal lányoknak és termékeny korban lévő nőknek viszont még ilyen kis mértékben sem javasolt az alkoholfogyasztás, mivel az esetükben növelheti a mellrák kialakulásának veszélyét – hangsúlyozta Dr. Rosivall László.
Az augusztus 26-án kezdődő konferencián többek között a világ egyik legnevesebb nefrológusaként számon tartott Eberhard Ritz professzor tart videón keresztül előadást a bor egészségre gyakorolt hatásáról, különös tekintettel a vörösborra.

További információ, sajtókapcsolat: Szuchy Zsuzsanna 20/663-2054