Szinte minden édesanya szoptatni szeretne, amikor hazamegy a babával, és fél év után több mint 70 százalékuk még anyatejjel táplálja újszülöttjét a Semmelweis Egyetem  I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kérdőíves felmérése szerint. Augusztus 1. a szoptatás világnapja, ekkor kezdődik a szoptatás világhete, az egészségügyi szervezetek 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Amilyen vírussal az anya valaha találkozott életében, attól megvédi az újszülöttet az anyatej. Már a  méhen belül átjutnak az ellenanyagok a magzatba, így az újszülött élete első néhány hetében nem lesz például bárányhimlős, rózsahimlős, holott a védőoltást még nem kapta meg. Az anyatejjel antitesteket, gyulladásgátlókat, cytokineket és antivirális faktorokat is kap az újszülött hosszú időn keresztül, ez erősíti a születés után még gyenge immunrendszerét  – emeli ki dr. Görbe Éva, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika docense a szoptatás előnyei közül.

A szoptatás a gyermekek későbbi életére is hatással van. Azok közül, akiket életük első fél éve alatt csak anyatejjel tápláltak, kevesebben kerülnek orvoshoz asztmás tünetekkel, és egy felmérés szerint az intelligenciahányadosuk is magasabb.

A szoptatás nem csak az újszülöttet védi a fertőzésektől, hanem az anya egészségére is rendkívüli hatása van. Ha az édesanya legalább 5-6 hónapig szoptatja újszülöttjét, sokkal kisebb a rizikója, hogy a későbbiekben mellrákja, petefészekrákja, vagy a magas koleszterinszint következtében érelmeszesedése alakuljon ki. A cukorbeteg édesanyáknál különösen javasolt a szoptatás, ugyanis így az anya cukorháztartása is gyorsabban rendeződik.

Dr. Görbe Éva elmondta: a szoptatásnak nagyon kevés ellenjavallata van. A legtöbb antibiotikumot biztonsággal lehet alkalmazni, és az anyai  fertőzések többsége sem veszélyes a gyermekre. Igy például ha az újszülött megszületés után aktív és passzív immunizálásban részesül,  a Hepatitis B vírus sem jelent fokozott rizikót.

A születés utáni első néhány perc, néhány óra, és a közvetlen kapcsolat kiemelkedő fontosságú. Ha az édesanya azonnal magához ölelheti, szoptathatja újszülöttjét, azzal vérének oxitocin-szintje is emelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. Ezt ma már császármetszés után is meg tudja tenni, hiszen a legtöbb esetben altatás helyett epidurális  érzéstelenítést alkalmaznak.

Anyatejet a koraszülöttek is kaphatnak akár életük első napjától, ami  a tápláláson kívül erősíti a kapcsolatot édesanya és újszülött  gyermeke között.

Sok édesanya hónapokon keresztül viszi a tejet naponta többször a kisbabának, aki először csak 1-1 grammot, később egyre többet kap belőle, míg végül egészségesen hagyhatja el  a kórházat.

További információ, sajtókapcsolat: Szuchy Zsuzsanna +3620/663-2054