Dr. Rosivall László

Szeptemberben ismét felvételizhetnek a Semmelweis Egyetem (SE) előkészítő tanfolyamára azok a nehéz körülmények között élő, tehetséges roma fiatalok, akik orvosok szeretnének lenni. A budapesti Avicenna International College-al közösen szervezett, az Európai Unió által támogatott intenzív tanfolyam célja, hogy pótolja mindazt a hiányt, amit a hátrányos helyzet jelent, s alkalmassá tegye a fiatalokat az orvosegyetemi tanulmányok megkezdésére –fogalmazott Dr. Rosivall László, a program ötletgazdája és vezetője, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója.

A bekerüléshez sikeres szóbeli felvételi elbeszélgetés szükséges, később különböző tesztekkel is felmérik a hallgatók tehetségét, képességét és eltökéltségét. Ez utóbbira mindenképp szükség van. Az oktatás minden héten szombat és vasárnap folyik; a most végzettek között volt olyan diák, aki így hétvégenként összesen nyolc-tíz órát utazott, csak azért, hogy rendszeresen részt vehessen a tanfolyamon.

Az Európai Unió TÁMOP fejlesztési keretéből finanszírozott, összesen két évig tartó program idén februárban indult, az első csoportba tíz fiatal nyert felvételt, akik a múlt hónapban vehették át a bizonyítványukat. Közülük a teljesítmény és a habitus alapján hat hallgatónak mindenképpen ajánlott az orvosegyetemi továbbtanulás – hangsúlyozta Dr. Rosivall László.

A tárgyi ismeretek fejlesztése – vagyis a kémia, a biológia, az angol, a művészet és a társadalomtudomány órák mellett – az oktatás részeként számos kulturális programon is részt vehettek a fiatalok, moziba, színházba, múzeumba és vacsorákra is jártak.
Mint azt Rosivall professzor megjegyezte: jelenleg csaknem 150 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban, a legtöbb esetben éppen a leghátrányosabb helyzetben lévő településeken nincs orvos. A roma orvosképzési programnak – a cigány értelmiség kialakulásának elősegítésén túl – fontos célja lehet a kistelepüléseken lévő családorvosi állások betöltése, a cigány lakosság egészségügyi ellátásának javítása is.