Megtalálni azokat, akiknél biztosan hatásos a gyógymód, azokat, akiknél várható mellékhatás, kideríteni, kik és miért hajlamosak egyes betegségekre – a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Klinikai és Kutatási Központban a kutatók ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Vannak olyan öröklődő neurológiai betegségek, amelyek hátterében egy azonosítható genetikai hiba áll (pl. Huntington kór, örökletes Parkinson kór), de sok olyan betegség is létezik, amelyet a gének és az azokra ható környezeti tényezők együtt alakítanak ki. A Semmelweis Egyetem kutatói ezek közül a stroke-ra, az időskori Alzheimer kórra és a depresszióra hajlamosító genetikai rizikófaktorokat vizsgálják.

Számos gyógyszer hatását is genetikai tényezők határozzák meg, így például a clopidogril hatóanyagú véralvadásgátló (aszpirin) szedése sokak számára nem biztonságos.

A molekuláris biológiai vizsgálatok segítségével az emberek génállománya feltérképezhető, így ki lehet választani, kinek melyik gyógyszer a legbiztonságosabb és a leghatékonyabb.

A túra során az újságírók megismerkedhetnek a hibás gének azonosítására szolgáló diagnosztikus vizsgálatokkal, és a betegségekre és gyógyszer-mellékhatásra hajlamosító genetikai variációkkal.