Országos mozgalommá vált a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának hét évvel ezelőtti kezdeményezése. A Koraszülöttek Napja egyszerre majális a klinikán született gyermekek és szüleik részvételével, és figyelemfelhívás a koraszülöttek fejlesztésének szükségességére, a felnőttkori lehetséges problémákra.

A Koraszülöttek Napja június 4-én délelőtt 10 órakor indul Pajor Attila professzor üdvözlő szavaival, majd az olyan fejlesztési módszerek bemutatója következik, mint a „Huple” koordináció- és mozgásfejlesztő magyar találmány, és a vízipók mozgásterápia.

A klinika nővérei és orvosai megmászható tűzoltó- és mentőautóval, lufihajtogatással, ugrálóvárral és gokarttal várják az ott született gyermekeket, de a vendéglátás mellett a színpadon fellép Serbán Attila, Siménfalvi Ágota, Kozma Zsuzsanna és Szandi is.

Ma Magyarországon az újszülöttek nyolc-tíz százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya. Ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, akiknél sokkal súlyosabb gondot jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség és a veseproblémák.

A klinika vezetése rendkívül fontosnak tartja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a koraszülöttek problémái, az örvendetesen javuló túlélésük mellett a késői nehézségek, egészségügyi, társadalmi és szociális problémáik.