A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Gyógyszerésztudományi Állandó Bizottságával közösen, a Capsugel közreműködésével szervezett nemzetközi egynapos szakmai fórum a gyógyszerfejlesztés egyik kulcsfontosságú új témakörét, a szupergenerikumok területét járja körül.
Legfontosabb kérdések, amelyek megvitatásra kerülnek: szupergenerikumok és helyük a gyógyításban, a gyógyszertechnológia beteg-centrikus fejlesztési lehetőségei, klinikai kutatás és gyógyszerminőség, továbbá egészségügyi hatósági regisztrációs területek.
A „régi” lejárt szabadalmi oltalmú hatóanyagok felhasználásával, kisebb befektetéssel, születhetnek olyan gyógyszerkészítmények is, amelyek a terápiában új lehetőségeket adnak, az új farmakokinetikai profilú és/vagy gyógyszertechnológiai innovációval.
A szupergenerikumok nem helyettesítők, hanem új, még „előnyösebb hatású” gyógyszerkészítmények régi hatóanyaggal, de új saját innováció utáni szabadalommal.
Az úgynevezett szupergenerikumok lejárt szabadalmi jogú, generikus hatóanyagok hozzáadott gyógyszertechnológiai értéket hordozó új formulációi, esetleg különleges gyógyszerszállító rendszerrel ellátott termékek. A módosítások a készítmény biológiai hasznosulásának, kezelhetőségének, és a beteg terápiás együttműködésének javítását szolgálják.
A viszonylag kis tőkeerővel, de nagy szellemi potenciállal rendelkező országokban, amilyen például Magyarország ezek a készítmények új utat jelenthetnek a gyógyszerfejlesztők számára.

A rendezvény Európában és Magyarországon egyedülálló abban a tekintetben, hogy a gyógyszerkutatásban, gyógyszerfejlesztésben résztvevő összes partner képviselteti magát: a gyógyszeripari szakemberek mellett, a kutatóhelyek, egyetemek kutatói, valamint a gyógyszerügyi szabályozás (gyógyszerfelügyelet) hazai, európai és amerikai vezetői vesznek részt a konferencián.
A neves külföldi előadókkal fémjelzett nemzetközi Fórum céljául tűztük ki a gyógyszeripar – akadémiai kutatás – szabályozó hatóságok közötti párbeszéd kialakítását/folytatását a legmagasabb szintű K+F tevékenység megtartása érdekében. Ez egyben a hazai gyógyszerfejlesztés versenyképességének megtartását is szolgálja.

Résztvevők köre
A több mint 160 résztvevő 4 kontinens 23 országából érkeznek. Az előadók között találhatók a gyógyszeripar prominens képviselői mellett, kiemelkedő hazai és külföldi kutatók, professzorok, egészségügyi hatósági szakemberek.

A rendezvény programjának felépítése
Az Open Forum hivatalos nyelve az angol. Az előadók, a moderátorok és a hallgatóság között két interaktív „Panel Discussion” teremt semleges platformot a szupergenerikumok fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatos kérdések széleskörű megválaszolására.
A rendezvény Magyarországon és Európában egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy fórumon egyesíti a szupergenerikumok fejlesztésében érintett feleket (gyógyszeripar, hatóság, kutatóbázisok), ezáltal elősegítve az egyes szereplők közötti konstruktív dialógust, együttműködést.

Az Open Forum elnöke:
Prof. Dr. Klebovich Imre intézetigazgató
Semmelweis Egyetem
Gyógyszerészeti Intézet
1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 7.
+36-20-480-4924

További sajtóinformáció:
Szuchy Zsuzsa
PR-munkatárs
Semmelweis Egyetem
Marketing és Kommunikációs Igazgatóság
1085 Budapest, Üllői út 26
+3620 663 2054