Azok a nők, akik túlélték a mellrákot, vagy éppen küzdenek vele rengeteg kérdéssel, problémával és lelki teherrel szembesülnek. Ezek enyhítésében illetve megoldásában a legfontosabb szerepe a kommunikációnak van. A legtöbben azonban nem kérnek segítséget. A Semmelweis Egyetem (SE) szakemberei most megteremtették annak lehetőségét, hogy gyógyultak és betegek nyíltan beszélhessenek kérdéseikről és problémáikról. A Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai fürdőruha és fehérnemű bemutatóval, hastánc előadással, onkopszichológussal és szakmai tanácsadással várják az érdeklődőket május 28-án.

Az egyik tabutéma a szexualitás. Hazánkban minden hetedik nőt érint a mellrák, a világon pedig egymillió új beteget regisztrálnak évente. Azoknak a nőknek, akiknél emlődaganatot diagnosztizálnak, nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük: számtalan változáson megy keresztül a testük. A haj és a mell a nőiesség, az anyaság egyik szimbóluma, és ezek – akár átmeneti – elvesztése miatt a túlélők gyakran nem találják többé vonzónak magukat.

Nyílt napunk az egyéni kérdésekre szeretne választ adni, a rendezvény központjában tehát a látogató és az őt foglalkoztató problémák állnak majd. És akik ebben segítenek: klinikai onkológus, sebész, patológus, sugárterapeuta és radiológus szakorvosok, valamint ápoló, onkopszichológus, dietetikus szakemberek.

Az ebédszünetben pedig fürdőruha és fehérnemű bemutatóval várják az érdeklődőket. A színpadon olyan érintett nők vonulnak végig, akik vállalják, hogy megmutatják azt a divatos mégis teljes biztonságot nyújtó fehérnemű és fürdőruha kollekciót, amely egyúttal bizonyítéka a tökéletes protetizálásnak, az észrevétlen ellátásnak is. A divatbemutató egyúttal annak vidám-zenés tanúbizonysága, amit ők maguk úgy fogalmaznak meg: „elfelejtem, hogy protézist viselek.” Az ebédszünet másik programja a Százszorszép Hastánc Klub táncbemutatója, az együttesben daganatos betegséggel küzdő hölgyek táncolnak ilyen módon téve testi és lelki egyensúlyukért.

A nyílt nap sajtónyilvános. Vágóképek, interjúk készíthetők.

Időpont: 2011. május 28. szombat 10.00 – 15.00 óra között

Helyszín: SE, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika

1082 Budapest, Üllői út 78/A

Interjúalany: Dr. Dank Magdolna, az Onkotherápiás osztály vezetője 20/825-8846

Sajtókapcsolat: Kovács Eszter 20/663-2206

Budapest, 2011. május 22.