3 teherautónyi, 2,2 tonna, újrahasznosított papírból készült higiéniai papírcsomagot kapott ajándékba a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, közel 1 millió forint értékben. A kéztörlőből, toalett papírból és orvosi papírlepedőkből álló termékcsomagot az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ajánlotta fel a klinika részére, a Tetra Pak pénzügyi segítségével, annak érdekében, hogy az anyagi támogatás mellett felhívják a figyelmet az újrapapír használatának fontosságára, környezetvédelemben játszott szerepére. Az italos kartondoboz 75%-ban papírból készül, így fontos alapanyagot jelent újrapapír termékekhez. Mivel 1 tonna fehér papír előállítását 15 fa feldolgozásával érik el, az Erdők Nemzetközi Évének keretében átadott mennyiséggel a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ és a Tetra Pak 30 fa kivágását előzte meg. Ez a mennyiség pedig egy átlagos méretű városi parknak felel meg. A beérkező papírtermékeket a fizikai erejüket számtalanszor bizonyított, világhírű Rippel fivérek segítettek elhelyezni a gyermekklinikán.

Egy „városi park” ajándékba

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája, vagyis a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika összesen 12 raklapnyi, újrahasznosított papírból készült higiéniai terméket vett át az IKSZ és a Tetra Pak ajándékaként.

„Mivel a papírtermékek jelentős fogyóeszköznek számítanak a klinikán, az IKSZ támogatásának köszönhetően 3 hónapig elegendő készlethez jutottunk” – mondta Prof. Dr. Szabó András, a gyermekklinika igazgatója. „Emellett örülünk, hogy újrahasznosított anyagokról van szó, mellyel mi is hozzájárulunk a környezet védelméhez” – tette hozzá a professzor.

Azáltal, hogy új helyett újrahasznosított papírtermékek kerültek a klinikára, mintegy 30 fa kivágását akadályozták meg. A több mint 1.000 csomag papírtermék előállítása ugyanis egy kisebb park faállományának feldolgozásával érhető el, s ez csupán kis részét jelenti az évente Magyarországon elhasznált papírmennyiségnek.

Erdők Nemzetközi Éve

Az ENSZ 2011-et az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, felhívva a figyelmet az erdők kiemelkedő fontosságára, fenntartható kezelésére és megőrzésére. A WWF adatai szerint bolygónkról évente 13 millió hektárnyi erdőterület tűnik el, azaz kb. minden 35 órában egy Budapest nagyságú erdőterület, amely veszteség 20%-áért a papírgyártás a felelős, s amely mennyiség újrapapír használatával lényegesen csökkenthető lenne.

„Újrahasznosított termékek használata mindannyiunk közös érdeke, s az italos kartondobozok nagyon jó alapanyagot jelentenek ezekhez a termékekhez” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt támogatni a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikát, biztosak voltunk abban, hogy a legjobb helyre kerül az újrapapír adomány” – tette hozzá a szakember.

2010-ben átlagosan 9.000-10.000 tonna italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon, melynek visszagyűjtési aránya a tervezett 16%-kal szemben 17,7%-ot ért el ugyanebben az évben. Hogy minél inkább közeledjünk az Európai Unió 35%-os arányához, az IKSZ 2011-ben 19%-ra szeretné növelni a tejes és gyümölcsleves dobozok visszagyűjtését, mely a mostani adományhoz mérten jelentős újrapapír termékekhez jelent alapanyagot.

További Információ kérhető:  www.italoskarton.hu

Baka Éva

IKSZ Egyesülés

Tel: 20/9341-823

officer@iksznet.hu

Tőrincsi Tímea / Piskóti Attila

Premier Kommunikációs Iroda

Tel: 1/483-1860; 30/490-44-44

sajto@premiercom.hu