[hana-flv-player [hana-flv-player video=”https://semmelweis.hu/wp-content/uploads/marketing/videok/2011/fifa.flv” player=”2″ more_2=”controlsOverVideo: ‘ease'” /]

A FIFA Orvosbizottságának elnöke ünnepélyesen átadta a FIFA Medical Centre of Excellence kitüntető címet a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Osztályának, valamint a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának. A FIFA elismerését azon egészségügyi központok kapják, amelyeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ajánl a sportolók és az egyesületek számára. Európában mindössze nyolc intézményt akkreditált korábban a FIFA, amelyek egy kivételével Nyugat-Európában találhatók.

Dr. Tulassay Tivadar rektor köszöntője után dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter az őt a Semmelweis Egyetemhez fűző szoros kötelékről beszélt, melynek szimbóluma lehet a FIFA Kiváló Gyógyászati Központ cím.

„A labdarúgás tömegsport, nem csak az egyén, a nép egészségére is hatással van. A sportolókat az elmúlt húsz évben már tudományos tapasztalatokra épülő módszerekkel oktatták, a futball-orvostudományban is hatalmas tudásanyag halmozódott fel. – Mondta Jiri Dvorak, a FIFA Orvosbizottságának elnöke az átadási ceremónián, majd megjegyezte: „Egy dollárnyi befektetés a sportolók sérüléseinek megelőzésébe 5,62-szeresen térül meg.”

A FIFA Medical Centre of Excellence kitüntető cím átvétele után Dr. Hangody László, az Uzsoki utcai Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Osztályának vezető főorvosa, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének igazgatója a cím jelentőségét hangsúlyozta a kutatás-fejlesztésben, valamint a prevencióban, oktatásban, klinikai gyakorlatban.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója szerint a labdarúgás miatt a focisták gyakran feladják mindennapi életüket, személyes igényeiket. Ez egészségükre is veszélyessé válhat, és a következmények rendkívül súlyosak lehetnek. A megelőzésre ezért mindkét budapesti intézmény nagy hangsúlyt fektet.

Az első Kiváló Gyógyászati Központ címet a zürichi Schulthess Klinika 2005 májusában kapta, két évvel később öt további központ csatlakozott. Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke szerint szerint történelmi jelentőségű a mai nap, hiszen mostantól huszonkét ilyen centrum működik a nagyvilágban – közülük kettő Budapesten. A FIFA kitüntető címével a két budapesti intézmény olyan kitüntetést kapott, amely a labdarúgók számára világszerte azt jelenti: ide fordulhatnak a lehető legmagasabb színvonalú ellátás reményében, ha egészségügyi – speciálisan a futballal összefüggő – problémáik támadnak.

További információ, háttéranyag: http://mediasarok.sote.hu/3818/gyogyaszat-vilagszinvonalon/

Az eseményhez kapcsolódó letölthető fotók: http://mediasarok.sote.hu/multimedia/kepek/

Információ: Szuchy Zsuzsanna PR-munkatárs 06-20-663-2054