A budapesti ember az utcán, metrón közlekedve alighanem mindennap elhalad fertőző TBC-s beteg mellett. Minden héten érkezik a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájára 2-3 fertőzött, akik sokszor hónapokat töltenek az intézményben. Évente országosan 1500-an betegednek meg. Bár ez az adat alig rosszabb, mint az európai átlag, a főváros VIII. kerületében a mutatók az évtizedekkel korábbi állapotot idézik.

A TBC-s betegek többsége mélyszegény vagy hajléktalan, de nem ritka a középosztályból érkezett fertőzött sem. A legveszélyeztetebbek az ország legszegényebb kistérségeiben élnek távol az egészségügyi intézményektől.

A tüdőgyógyászat a nyugati országokban részben, vagy teljesen egybeolvadt a belgyógyászati intenzív terápiával.Magyaroszágon összesen több, mint 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő ember él. A hazai és nemzetközi statisztikák szerint is légzőszervi betegség lesz hamarosan a harmadik leggyakoribb korai halálok. Sok a krónikusan fulladó beteg, gyakran egyszerre tüdő- és szívbetegek, szövődményes fertőzéseik vannak, esetleg daganatos betegségben is szenvednek. A mai tüdőgyógyászat helyét és feladatát jórészt ez jelöli ki a sokszakmás kórházakban.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján problémát jelent, hogy amikor a tubercolosisban szenvedők néhány hét kezelés után jobban érzik magukat, sokan önkényesen elhagyják az intézményt, és sokszor még a tüdőgondozóban ingyenesen biztosított gyógyszerekért sem mennek el. Ez elősegíti a gyógyszer-rezisztens kórokozók terjedését, az ilyen TBC-s esetek kezelése pedig különösen hosszadalmas, nem ritkán szintén reménytelen.

A tuberculosis ellátás az egyik legizgalmasabb orvosi feladat, tele pszichológiával, szociológiával, infektológiával, sőt barátsággal, tartós emberi kapcsolatokkal beteg és orvos között, azonban ma Magyarországon a tüdőgyógyászati fekvőbeteg ellátó intézményekben fennáll a veszély, hogy például a kemo-radioterápiával kezelt tüdőrákos beteg napi kontaktusba kerül a TBC-fertőzöttel. Szükség lenne régiónként egy-egy olyan közponra, ahol a tartós kezelésre szoruló tubercolosissal fertőzött betegeket a többiektől elkülönítve gyógyítják.