A világon elsőként Magyarországon, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján alkalmazták először az új femtolézeres hályogsebészeti eljárást.

A szuperfinom lézersugár útját számítógép vezérli, így a manuális műtétekhez képest jóval pontosabb vágások ejthetőek a szemben. A korábbi 6-10 mm-es sebnagyság most 2 mm-re csökken, ennek köszönhetően gyorsabb a sebgyógyulás és kisebb a fertőzésveszély. A műszer pontosságának köszönhetően több esetben érhető el javulás vagy teljes látás-rehabilitáció.

A módszer lényege abban áll, hogy egy nagyon pontosan centrált, nagyon kis átmérőjű lézersugár segítségével a szemlencse elülső tokján egy kerek alakú nyílást kell képezni, ezen át ülteti be a műtét alatt az operatőr azt a műlencsét, amely a szürke hályog miatt eltávolított szemlencse törőerejét pótolja, ily módon a páciens látása teljes mértékben visszaállítható. A femtolézerrel nemcsak a szemlencse tokján, hanem a szemlencse belsejében is metszések készíthetőek, amelyek segítségével az operatőr a szemlencsét kisebb darabokra osztja, majd a korábban is használt ultrahangos készülékkel azokat a szemből eltávolítja. Fentieken kívül a femtolézer a szaruhártyán is képes elkészíteni azt a kb. 2,0 mm nagyságú sebet, amelyen keresztül az egész lencse műtét megtörténik.

A módszernek rendkívül nagy a jelentősége azon lencsék esetén, amikor a tökéletes látás rehabilitáció a cél, vannak olyan műlencsék, amelyek segítségével a beteg közelre és távolra is egyaránt jól lát, illetve olyan műlencsék, amelyek a szem saját egyénre jellemző legfinomabb eltéréseit is korrigálják, hogy minél tökéletesebb lehessen a műtét utáni látóélesség.

A módszer Magyarországon érhető el elsőként, az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan ősztől kerül bevezetésre. Ez annak köszönhető, hogy az eljárás kifejlesztésében számos magyar, nemzetközileg is elismert kutató vett részt az elmúlt két évben és a legfontosabb klinikai vizsgálatok is hazánkban történtek.

Eddig 250 műtétet hajtottak végre, Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatóhelyettesének vezetésével. Magyarországon évente kb. 60000 hályogműtét történik.

További információ Kovács Eszter, sajtóreferenstől kérhető, tel.: 20/663-2206.