Az elmúlt évszázadokban egyre több halálos betegség vált gyógyíthatóvá, megelőzhetővé (gyermekágyi láz, TBC), vagy kialakult velük szemben egyfajta „társadalmi elfogadás” a betegséggel való együttélés érzete (cukorbetegség, AIDS). A tudományos kutatásokon kívül a legnagyobb lépés az lehet, hogy a betegek esélyegyenlőségét biztosítsuk, hogy munkájukat, mindennapi tevékenységeiket minél zavartalanabbul, végezhessék. A cukorbetegséggel való együttélés ma már mindennapos, azonban az elmúlt évtizedben zajlott le szemünk láttára az AIDS kilépése a „halálos betegség” kategóriából, és ma már gyógyszerek adásával a betegeknek jó életminőség biztosítható.

A daganatos megbetegedések esetében is az a célunk, hogy a betegség gyógyítására tett erőfeszítéseken túl a betegség társadalmi megítélése is megváltozzon: A rák nem feltétlenül halálos betegség, mint ahogyan a köztudatban él, hanem a betegek jelentős részénél nem halálos kimenetelű. (Az évente regisztrált megbetegedések száma meghaladja a 70 ezret, és daganatos megbetegedésben ennek évente kevesebb, mint fele, átlagosan 30 ezer ember hal meg – KSH.) Mind a gyógyulási folyamat, mind az együttélési folyamat sok évig tart, ezért célunk az, hogy ezeket a folyamatokat élhetővé tegyük a betegek számára. Nem csupán a kezelések után, hanem a kezelések alatt is olyan ellátást és környezetet biztosítunk a betegek számára, amely ezt a célt szolgálja.

A Semmelweis Egyetem olyan modellértékű megoldásra vállalkozik, amely kisebb beruházási befektetéssel és a szervezeten belüli szervezési megoldásokkal emeli a hazai onkológiai ellátás színvonalát, csökkenti a várólistákat, hozzájárul a tudományos eredményekhez, és megerősíti az önálló onkológusképzést hazánkban.

A sajtóreggeli időpontja:
2010. december 09. (csütörtök) 9.00 óra

Helyszín:
Semmelweis Egyetem, földszinti tárgyaló
1085 Budapest, Üllői út 26. (a Ferenc-körúti metró megállónál)

Sajtókapcsolat: Kovács Eszter, sajtóreferens 06-20/663-2206

A meghívó letölthető innen (pdf)