Betűméret: A A A

Központi Endokrin és Genetikai Laboratórium

A Központi Endokrin és Genetikai Laboratórium a Semmelweis Egyetem belső telepén, a II. sz. Belgyógyászati Klinika területén működik (1088 Budapest, Szentkirályi u. 46. ’A’ épület. 1. emelet).

Laboratóriumunk hormonmeghatározásokat végez izotóp és immunassay-k segítségével a Semmelweis Egyetem Külső és Belső Klinikai Telep Klinikáinak valamint külső kéréseknek megfelelően.

A Genetika részleg fő profilja az endokrin kórképek hátterében fellelhető genetikai eltérések vizsgálata. A vizsgálatkérés előtt minden esetben javasoljuk a személyes konzultációt a laboratóriumvezetővel. A genetikai vizsgálatkérést minden esetben meg kell előzze genetikai tanácsadás, melynek során a beteg szóbeli és írásos tájékoztatót kap, ill. írásban nyilatkozik a vizsgálatba való beleegyezésről.

A leletet a Laboratórium a beküldő orvosnak postázza, a MEDSOL rendszerben a „vizsgálatot a laboratórium elvégezte, a leletet a beküldő orvosnak postázta” szöveg jelenik meg.

Az örökletes endokrinológiai kórképek mellett Laboratóriumunk a hemosztázishoz kapcsolódó (Leiden, Prothrombin, MTHFR mutáció), farmakogenetikai (kumarin, clopidogrel, sztatin, koffein metabolizmus) valamint a cöliákia asszociált HLA típus kimutatást és felnőttkori laktózintolerancia kialakulásáért felelős polimorfizmus kimutatását végzi. A vizsgálatokat kizárólag a beteg által aláírt beleegyező nyilatkozat kitöltése után áll módunkban elvégezni. Ennek formanyomtatványa a vizsgálat megkérését követően a kérőlapon jelenik meg. Ez utóbbi vizsgálatokhoz beleegyező nyilatkozat az Egyetemi rendszren kívülről érkező kérések esetében email-ben is megkérhető.

A kérhető vizsgálatok listája a B2EGGEN kérőlapon található.

Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 46. A ép. I. em.
Részlegvezető: Dr. Patócs Attila PhD.
Telefon: 061-266-0926/55545 és 55535 mellék.

Munkatárs neveBeosztás
Dr. Patócs Attilalaborvezető, egyetemi docens, laboratoriumi diagnosztika szakorvos, molekuláris genetkai diagnosztika szakorvos
Dr. Butz Henriettlaboratoriumi diagnosztika szakorvos
Benkő Mariann
asszisztens
Halász Judit
asszisztens
Kovács Anna
segéd asszisztens
Pappné Stukovszky Kreszcencia
asszisztens