Betűméret: A A A

Milyen vizsgálatot kérjünk?

A TTP klinikai diagnózisának alátámasztására alkalmas vizsgálat a plazma ADAMTS13 aktivitásának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a szerzett TTP-s betegek többségében anti-ADAMTS13 autoantitest keletkezése áll a pathogenezis hátterében, indokolt az antitestek mérése is.

Tekintettel arra, hogy ritkán klinikailag TTP-nek imponáló betegség esetén is fennállhat komplementrendszer eltérés (illetve kombinált pathogenezis is lehetséges), indokolt minden új beteg laboratóriumi kivizsgálását kiterjeszteni a komplementrendszer vizsgálatára is (vizsgálatok felsorolását ld. a HUS menüpontban).

Vizsgálati minta küldése:

Semmelweis Egyetem Budapest, III. sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium
Kútvölgyi Klinikai Tömb, Rendelőintézet, III. emelet, Kutatólaboratórium
1125, Budapest Kútvölgyi út 4.
Tel: +36-1-3251481 vagy 3251379
F ax:+36-1-2253899
E-mail: prohoz@kut.sote.hu

Fogadási idő: hétfőtől-péntekig 8-14 óráig. Akut esetben telefonos megbeszélés alapján a jelzett időn kívül is fogadunk mintát.

SE felhasználóknak: a vizsgálatkérő lap kódja KKKUVIZS

Mintavétel (ld. részletesen itt): A vizsgálatokhoz egy cső natív (piros kupakos), egy cső citrátos (kék kupakos) és egy cső EDTA-val alvadásgátolt (lila kupakos) vér szükséges, melyet a mintavétel napján kell a fenti helyre eljuttatni. Amennyiben erre nincs lehetőség a csövek centrifugálása után a szeparált savót/plazmát és a lila kupakos csőben visszamaradt sejteket -20 C°-ra kell fagyasztani, és így tárolni. A fagyasztott mintákat jég között/ hűtve kell szállítani a laboratóriumba.

A nem megfelelően tárolt és szállított mintákból a vizsgálat nem végezhető el!