Betűméret: A A A

Kutatóegyetem

skelogo1000

Az egyetem fő céljai közé tartozik, hogy a transzlációs medicinai kutatást közvetlenül is a gyógyítás szolgálatába állítsa, valamint a modern technológiákat integrálja az orvostudomány mindennapi gyakorlatába. Olyan, mára nemzetközi hírnévnek örvendő magyar szabadalmak kötődnek a Semmelweis Egyetemhez mint a 3D virtuális mikroszkóp, amely lehetőséget kínál az orvosoknak – sőt a távolról tanácsot adó szakértőknek is – arra, hogy a nagy felbontással analizált szövetminta alapján gyors diagnózist állítsanak fel. A legmodernebb képalkotó berendezések sorát gyarapítja a legújabb generációs szív-CT készülék, amely két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket, valamint az onkológiai és szívizom-vizsgálatoknál használt magyar fejlesztésű SPECT-CT berendezés.

A 2010-es kutató-elitegyetemi címhez kapcsolódóan egyetemünk közvetlen támogatásban is részesült a „Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen” című pályázatban. Négy nagy kutatási és fejlesztési területet összefogó modulba szerveződve végeztük hálózatformáló tudományos munkánkat. A diagnosztikai, technológiai, terápiás és prevenciós modulokba koncentrált kutatóhálózatok gondolatát az a felismerés motiválta, hogy a magányos tudósok korszaka lejárt. Világraszóló kutatási, fejlesztési és innovációs eredmények eléréséhez ma már olyan kritikus tömegre van szükség, amelyben lebomlanak a hagyományos diszciplináris határok, és inspirációban gazdag, dinamikus belső kölcsönhatások, együttműködések jönnek létre. A pályázati támogatás így közvetlenül járul hozzá, hogy a Semmelweis Egyetem továbbra is élvonalbeli tudományos tevékenységet folytathasson és megőrizhesse regionális vezető szerepét a kutatásban, fejlesztésben és innovációban.

A Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen kutatásfejlesztési projekt során kiemelkedő eredményeket hozott létre az egyetem négy kiemelt kutatási területen:

  • személyre szabott orvoslás,
  • képalkotó eljárások, bioimaging: a molekulától az emberig
  • bio-engineering, nanomedicina
  • molekuláris medicina, ami biztosítja helyünket az élvonalbeli kutatóegyetemek sorában.

A 4 modul köré szerveződött kutatási témák ezen a linken érhetőek el.

A projekt első kétéves periódusában (2010. 06. 01-2012. 05.31.) 15 szabadalom, 367 db tudományos folyóiratcikk, 778 tudományos előadás, 30 tudományos rendezvény és több mint 500 médiamegjelenés valósult meg.

Ezen kívül erősítettük egyetemünk versenyképességét a nemzetközi piacon, javítottuk kutatási és fejlesztési körülményeinket, illetve erősítettük a kutatói és a vállalati szféra közötti kapcsolatokat.

A munka során új kutatói hálózatok alakultak, melyekben az egyetem stratégiai tevékenységei jobban szervezhetőek. A K+F+I tevékenységbe bevont fiatal kutatók képzésével sikerült elérni, hogy az egyetem életében ezek a tevékenységek nagyobb súlyt kapjanak, és szakmai értelemben is fenntarthatóvá váljanak.

Tovább a kutatóegyetemi honlapra