Betűméret: A A A

Kutatás-Fejlesztés

20110812-IMG_5547_kA Semmelweis Egyetem feladatai a betegellátás és a kutatás, valamint a magas fokon képzett, további fejlődésre alkalmas, befogadó módon gondolkozó, az új eredményeket folyamatosan integrálni képes diplomások képzése. E hármas feladatkör magas színvonalú teljesítése az egyetem intézetein, klinikáin és tanszékein dolgozók számára tudományos kutatási-fejlesztési feladatokat is jelent.

A tudományos kutatás területén a Semmelweis Egyetem eddig is nemzetközileg elismert teljesítményt nyújtott. A Magyar Tudomány 2013. februári számában arról ír, hogy egyetemünk mind a külföldi hallgatók aránya (23,1%), mind a Web of Science által jegyzett szaklapokban való publikálás (105 publikáció 2011-ben) tekintetében vezeti az állami felsőoktatási intézmények rangsorát.

A kiemelkedő színvonalú képzés és tehetséggondozás, valamint a hazai és nemzetközi szinten is jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység elismeréseként kapta meg a Semmelweis Egyetem a megtisztelő “kutató-elitegyetem” címet 2010-ben és 2013-ban.

2013-ban egyetemünk bekerült a University Ranking by Academic Performance által összeállított 800 legjobb egyetem közé. A rangsort a 2011-ben publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek száma, a 2007 és 2011 közötti cikkekre való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), illetve a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze.

A hazai felsőoktatási és akadémiai kutatóhelyek egészét tekintve a Semmelweis Egyetem publikációs tevékenysége jelentős rangot vívott ki; az elért színvonal megtartása és emelése nagy felelősséget is jelent. Az éves kumulált impakt faktor már több éve meghaladja a 2000-es mutató értéket. A publikációs tevékenységet, egyéni és intézeti szinten, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) mutatja. Az egyetemi összes publikációs szám közel 70 ezer tétel, az idézetek száma meghaladja a 345 ezret, míg a független hivatkozások száma pedig több, mint 270 ezer. (forrás MTMT, 2015. augusztus 29.).