Betűméret: A A A

Honlap arculat

A honlap arculathoz felhasznált logók és ikonok letölthetők
a következő linkről: se_arculat.zip


Tartalom:

 1. A honlap nyitólapja
 2. A honlapon lévő aloldalak
 3. Logó használat az alhonlapokon
 4. Az ideális logó
 5. A webcímek használata és átirányítás

 

Honlap arculati elemek és webcím használat a Semmelweis Egyetem szervezeti egységeinek önálló honlapjain

Az egyetem Arculati Kézikönyvének megfelelően.
Arculat_alhonlap_cimlap_a

1pontA fejléc magassága minimum 209 pixel. Ebből a felső navigációs sáv 39 pixel magasságú, színe: #1f4287/kék/

A felső navigációs sáv menüje 13 pixel Arial bold betűtípusú. Itt kapnak helyet az egyetemi közösségi média ikonok 25 x 25 pixel méretben (facebook – http://facebook.com/semmelweisegyetem , youtube – http://youtube.com/semmelweisuniversity ). Ugyanitt kap helyet a 23 pixel befoglaló méretű gyengénlátók ikonja, amennyiben az oldal rendelkezik akadálymentes verzióval. (Minden szükséges kép és ikon elérhető és .zip formátumban letölthető.)

Kötelező felső navigációs menüpontok:

 1. Semmelweis Egyetem http://semmelweis.hu/
 2. Könyvtár http://www.lib.semmelweis.hu/
 3. Neptun http://neptun.semmelweis.hu/

Ajánlott felső navigációs menüpontok:

 1. Telefonkönyv http://semmelweis.hu/telefonkonyv/
 2. Intranet http://intranet.semmelweis.hu/
 3. SE Hírek http://semmelweis.hu/hirek
 4. Webmail https://mail.semmelweis-univ.hu/gw/webacc

Ez alatt helyezkedik el minimum 170 pixeles befoglaló méretben a fejléc, színe: #FFFFFF /fehér/.  Baloldalon maximum 110 pixel befoglaló mérettel található az egyetem színes címere, amely egyben link az egyetem központi honlapjára (http://semmelweis.hu/). Ha az egység rendelkezik saját címerrel, vagy logóval, akkor az egyetem címere monokróm, amely egyben link az egyetem központi honlapjára (http://semmelweis.hu/) és mellette kap helyet az intézmény színes logója* (amely egyben link a honlap nyitólapjára). Ez után következik az intézmény megnevezése (amely egyben link az oldal nyitólapjára) maximum 49 pixel méretű PT Serif betűtípussal kiírva. (A betűtípus ingyenesen letölthető, illetve használható Google font: http://www.google.com/fonts/specimen/PT+Serif)  Az egység megnevezése maximum 3 sorba tördelhető. Ha hosszabb a név, pixelenként csökkenthető a betűméret a kívánt eredmény eléréséig (több böngészőn tesztelendő). Alatta a Semmelweis Egyetem felirat 14 pixel betűmérettel, valamint ha az adott egység valamely kar alá tartozik, akkor a kar megnevezése.

Jobb oldalon, 10 pixellel a felső navigációs mező alatt található a 20 pixel magas és 170 pixel széles kereső boksz, felette kapnak helyet a 25 pixel széles nyelvválasztó zászló ikon(ok) (amennyiben az egység oldalának nincs nyelvi fordítása, úgy egy brit zászló ikon kerül oda, amely egyben link az  angol nyelvű honlapra (http://www.semmelweis.hu/english)).

A fejléc alján található a főmenüsor balra zárva 17 pixel Arial Regular betűtípusú, színe: #1F4287 /kék/. Ha a felhasználó az egérrel a menüpontra mutat, a menüpont kék színű (#1F4287 ) dobozt kap, a betű színe pedig fehérre (#FFFFFF) válik. Javasolt a lenyíló menü használata az egyszerűbb navigálás érdekében (a lenyíló menü háttere fehér, a menüpontok betűszíne #1F4287 /kék/).  A lenyíló menüpont főmenüpontja kék (#1F4287 ) bokszban van, fehér betűszínnel, az alatta sorakozó almenüpontok közül, amelyikre az egér mutat, szintén kék (#1F4287 ) bokszba kerül és fehér a betű színe.

2pontKözépső tartalmi rész hátterének javasolt színe  #F1F1F1 /szürke/
A középső tartalmi részbe szabadon helyezhető tartalom, és ott a színek és stílusok szabadon használhatóak.

3pontA lábléc minimum 100 pixel magas, színe:  #FFFFFF /fehér/. A használt betűtípusa:  11 pt-os Arial, a betű színe #808080 /szürke/.

 A lábléc bal szélső részén az aktuális Semmelweis Egyetem újság letölthető PDF-re mutató link található, amelyet a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság központilag frissít.

A láblécbe alábbi kódot kell beilleszteni

<iframe src="http://semmelweis.hu/se-news" width="300" height="135" scrolling="no"></iframe>

A lábléc középső  részén az intézménnyel illetve a honlappal kapcsolatos általános információk kapnak helyet: honlaptérkép, kapcsolat link, impresszum, copyright…stb.

Lábléc jobb szélső részén az alábbiak találhatóak: 

(jobbra rendezve kicsi monokróm egyetemi címer 60 pixel méretben a teljes szöveg mellett sorokba tördelve a / jellel megegyezően)
Semmelweis Egyetem /adott egység neve / adott egységcíme / adott egység telefonszáma /E-mail a honlap szerkesztőinek:/az oldal szerkesztőjének az  e-mail címe “mailto” linkkel

 

Az egységek honlapjainak aloldalai:

Az egyetemi alhonlapokon az aloldalak kialakításánál is a nyitóoldalon meghatározott irányelvek szerint járunk el (fejléc és lábléc egységesen megjelenik).

Arculat_alhonlap_aloldal_a

 

*Logók használata a fejlécen

Az intézmény logója (másodlagos logó) a honlapon csak képi formátumú lehet. Nem lehet nagyobb az anyaintézmény címerénél (110 pixel). Amennyiben a logó tartalmazza az intézmény nevét és az nem köré írva szerepel, hanem mellette helyezkedik el, abban az esetben csak a logót használjuk, a megnevezést pedig a fejlécben elhelyezett címek általános szabályai szerint írjuk fel.

logohasznalat_a

 

A logó:

A logó egy cég, szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.

Nagyon fontos a stilizált megjelenítés. Az egyszerű, kevéssé bonyolult forma jobban megjegyezhető és felismerhető. A logó stílusa és színvilága feleljen meg a termék vagy intézmény célközönsége által igényeltnek. A bonyolult, aprólékos képek, túl sok szín vagy fénykép nem felel meg a logó követelményeinek. Gondoljunk a terveztetéskor arra, hogy a logónak számos területen meg kell állnia a helyét (pl. színesben, de fekete-fehérben is felismerhető; weben is jól mutat; megjelenhet levélpapíron, borítékon, ajándéktárgyon, akkor is ha felület vagy anyag nem engedi a finom kidolgozást, stb.)

A logó három típusa:

 • lehet pusztán egy felirat (egyedi kalligráfiával, színnel pl. CocaCola), így lehet az SE egységének neve, akár egy szlogennel (csak szöveg, de ez a honlapon nem használható);
 • tartozhat hozzá valamilyen grafikai ábra, embléma is (ikon + szöveg).
 • Utóbbi esetben magát az ábrát használhatják önmagában is (csak ikon), a nevet elhagyva, hiszen egy kellően bejáratott, ismertté tett márkajelzés a „cég” nevének feltüntetése nélkül is egyértelműen jelölhet, pl . Adidas (három levél), Nike (pipa), autómárka jelzések, stb.

 

Webcímek használata és átirányítása

Az egyetem egységei rendelkezhetnek több webcímmel (domain) azonban akár külső, akár egyetemi szolgáltatónál jegyzett a webcím és a tárhely, a weboldalnak a http://semmelweis.hu  domain-en kell futnia (egység megnevezése előtagként, ha saját választott technikai rendszeren fut a honlap, illetve utótagként, ha az egyetem által biztosított WordPress rendszerben működik). Minden további webcímet erre az elsődleges címre kell irányítani. A következő lépéseket kell tenni, a mintacim.hu domain példáján keresztül:

1. lépés: Az új aldomain a mintacim.semmelweis.hu lesz,  amely címet a Semmelweis Egyetem Informatikai Igazgatóságától kell igényelni, a mintacim.hu-t működtető gép IP címének megjelölésével (a webcím alapján kereshető ezen az oldalon: http://whois.net/domain-name-ip-address/ vagy elkérhető a szolgáltató cégtől). Az Informatikai Igazgatóság munkatársai az átirányítást a kapott IP címre az egyetem DNS szerverében beállítják.

2. lépés: A mintacim.hu-t működtető gép virtuális hostokat beállító konfigurációs fájljában (általában httpd-vhosts.conf, de ettől eltérő is lehet ) a mintacim.hu nevet ki kell cserélni az új aldomainre (mintacim.semmelweis.hu) az alábbi kód értelemszerű javításával. A virtuális hostok, illetve az átirányítás beállítását a szerver üzemeltetője kell, hogy elvégezze. (Kérje az üzemeltető segítségét, ha esetleg nem Apache rendszer fut a szerveren.  A beállítást az alábbiak alapján el tudják végezni.):


<Virtualhost *:80>
DocumentRoot "/usr/local/www/mintacim/"
ServerName mintacim.semmelweis.hu
....
</Virtualhost>

3. lépés: Ugyanebben a konfigurációs fájlban egy átirányítással biztosítjuk, hogy a régi címek az új aldomainra menjenek tovább. Egy külön szakaszban írjuk be az alábbi kód szerint. (Kérje az üzemeltető segítségét, ha esetleg nem Apache rendszer fut a szerveren.  A beállítást az alábbiak alapján el tudják végezni.):

<Virtualhost *:80>
ServerName mintacim.hu
ServerAlias www.mintacim.hu
Redirect 301 / http://mintacim.semmelweis.hu
</Virtualhost>