A Semmelweis Egyetem címere az intézmény első számú jelképe, az egyetem képi beazonosítására szolgál. A címer szerepel minden online és nyomtatott, papíralapú külső- és belső kommunikációs céllal készített megjelenésben.

A Semmelweis Egyetem címere 2000 óta jelképezi az egységes Universitast. Az egyetemi címer a hazai egyetemi hagyományok szellemében került kialakításra, heraldikailag is tükrözve a karok összetartozását. A karok címerei a korábbi egyetemek és karok hagyományőrzéssel számon tartott szimbólumait örökítették meg, olyan formában, hogy egyidejűleg az Universitashoz tartozásukat is kifejezzék.

A Semmelweis Egyetem címerének használatára vonatkozó szabályok

Összegyetemi szintű kommunikáció esetén az egyetem címere, kari kommunikáció esetén az egyetemi és/vagy a kari címerek szerepeltetése engedélyezett (részletesen lásd Arculati kéziköny és Kommunikációs Szabályzat). Az emblémák megjelenítésében – amennyiben ennek technikai feltételei adottak – a teljes címer színes vagy monokróm változata élvez elsőbbséget. A címer felhasználása során tilos annak elforgatása, eltérés a megadott arányoktól, a betűtípus megváltoztatása. Színes címer használatakor csak a heraldikailag helyes színek használhatóak. Monokróm címerek használata esetén a fekete (és a szürke árnyalatok), az „egyetemi kék”, a fehér, az arany és az ezüst színek fogadhatóak el.

Az egyetemi címer felhasználását az arculati kézikönyvben nem szabályozott megjelenések esetén egyetemi szervezeti egység kérelmezheti és a rektor engedélyezheti, különös tekintettel a nem saját szerkesztésű kiadványok esetében (lásd alábbi vonatkozó részlet és kérvény).

sz_liliom_k_atl

 

 

A Semmelweis Egyetem kancellárjának és rektorának E/1/2015. (VII.13.)
HATÁROZATA
Kommunikációs szabályzat: külső és belső kommunikációs rend a Semmelweis Egyetemen című szabályzat (PDF)

VONATKOZÓ RÉSZLET:

(1) Összegyetemi szintű kommunikáció esetén az egyetem címere, kari, intézeti, klinikai kommunikáció esetén az egyetemi és/vagy a kari címerek szerepeltetése engedélyezett.

(2) Külső partnerrel megvalósuló kommunikáció, megjelenés esetén az egyetemi címer használatát a rektor engedélyezheti az 5. számú mellékletben látható bejelentő lap kitöltése után. A KRI ilyen esetekben az igénylő által kérelmezett rektori engedély megléte esetén adja át a címert használatra elektronikus formában.

(3) A kari címerek felhasználásról az illetékes kar dékánja dönthet. Nem saját rendezésű konferencia, program, rendezvény PR anyagain, illetve nem egyetemi kiadású kiadványban való megjelenés esetén a használatról bejelentést kell tenni a KRI-nek.

5. sz. melléklet: Címerhasználatát kérvényező formanyomtatvány letöltése (doc)