Betűméret: A A A

Kezelési irányelvek (NICE)

A NICE Irányelvek a mentális betegségek korszerű ellátásához

Az Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), a NICE az NHS szervezete, amelynek székhelye Londonban és Machesterben található. 1999 április 1-én alakult azzal a céllal, hogy minden ember hozzáférjen az őt megillető legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz.

Ennek érdekében a NICE fejleszti és definiálja azokat az “egészségügyi ellátási sztenderdeket”, amelyeket az emberek elvárhatnak, hogy megkapjanak. Ezek a sztenderdek jelzik, ha egy klinikai kezelés kiemelkedően hatékonynak bizonyul, költséghatékony és biztonságos, illetve ha a páciensek számára pozitív élményt jelent.

A NICE irányelvek a szakemberek munkáját illetve a páciensek tájékozódását megkönnyítendő céllal készültek. Minden témát konszenzus-konferencián hagytak jóvá a szakma kiemelt képviselői. Az irányelveket időről időre frissítik a legújabb kutatási eredmények fényében.

Hazánkban is rendkívül fontos, hogy ezek az irányelvek hozzáférhetők legyenek az egészségügyi szakemberek ill. a páciensek számára, ezért az alábbiakban röviden összefoglaltuk a leggyakoribb pszichés betegségekre vonatkozó irányelveket. Jó böngészést kívánva reméljük, hogy munkájuk során hasznosítani tudják az itt található anyagokat, az eredeti, részletesebb tartalom hozzáférhető a NICE honlapján: http://guidance.nice.org.uk.

Személyre szabott gyógyítás

A betegek kezelése és gondozása minden esetben az egyéni szükségleteken és preferenciákon kell hogy alapuljon. A megfelelő kommunikáció elengedhetetlen. Ennek része az evidencia alapú információról szóló tájékoztatás, hogy a személyek az információk birtokában tudjanak dönteni a kezelési lehetőségekről.

Az alábbi irányelvek elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozó szakemberek számára készültek, azonban betegként is hasznos lehet tisztában lenni a minket érintő korszerű gyógykezelési eljárásokról és lehetőségekről.

A generalizált szorongás kezelési irányelvei

A depresszió kezelési irányelvei

A pánik betegség kezelésének irányelvei

Az önpusztító viselkedés kezelésének irányelvei