Páratlan népszerűségnek örvendtek a „Tehetségút a Semmelweis Egyetemen” elnevezésű pályázati programsorozat 2015/2016. tanévének záró akkordjaként megrendezett egyetemi laborfoglalkozások. A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program által június utolsó hetére meghirdetett programsorozat 30 helyére több mint 50 tehetséges középiskolás jelentkezett az ország minden tájáról, egyetemünk partneriskoláiból, hogy jövendő hivatásuk, az orvostudomány élvonalba tartozó kutatásaival és az egyetemen folyó képzéssel kapcsolatban szerezzenek egyedi élményen alapuló tapasztalatot. Az érdeklődő fiatalok június 22-24. között az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tett egynapos látogatásuk során a tudományos kutatómunka mindennapjaival ismerkedtek, miközben az őket kísérő egyetemi hallgatók folyamatosan válaszoltak az egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseikre is.

A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program szándéka az interaktív laborfoglalkozásokkal az volt, hogy többet kínáljon az évenkénti nyílt napnál. A rendezvény szervezői úgy látták, az egyetem e programok révén proaktív, kapcsolatot kezdeményező módon szólíthatja meg az orvostudomány jövőbeli művelése iránt idejekorán elhivatottságot tanúsító, tehetséges középiskolás fiatalokat. „Úgy hisszük, hogy ezek a rendezvények segíthetnek ráirányítani a diákok figyelmét, hogy a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező középiskolai tehetséggondozás az érettségi után sem ér véget.” – nyilatkozta a szervezők nevében Dr. Huszár N. István.

Az I. Sz. Gyermekklinika laboratóriumában két körülbelül 10 fős diákcsoportot volt szerencsénk fogadni. A főépületi találkozó után együtt mentünk át a Klinika kutatólaboratóriumába, az út során pedig általános információkat tudhattak meg a klinikán zajló kutatásokról, a betegellátásról és a két tevékenység kapcsolatáról, valamint hogy egyetemistaként majd hogyan kapcsolódhatnak be ezekbe.A laborban a kollégák kedvesen fogadták őket és megismerkedhettek a biopsziák értékelésére használt mikroszkóppal, az áramlási citométer működési elvével és érdeklődve boncolgatták, hogy pontosan mire is lehet használni. Megnézhették a sejtkultúrákat és megtudták pontosan hogyan nevelik a sejteket a laborban dolgozók, valamint rövid bemutatót tartottunk nekik a fehérje- és nukleinsavkimutatási eljárásokról.
Ezután egy előadás követekezett a PCR techniak működéséről, majd a gép mellett kitértünk még pár praktikusabb kérdésre is a módszerrel kapcsolatban.

A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben Prof. Dr. Kellermayer Miklós intézetigazgató jóvoltából a tehetséges fiatalok számos csúcstechnológiát képviselő műszert láthattak munka közben, több kísérleti eszközt pedig kezükbe is vehettek, miközben az intézet munkatársai igyekeztek minden kérdésükre válaszolni. Dr. Mártonfalvi Zsolt a lézercsipeszt felhasználva demonstrálta, hogyan alkalmazhatjuk a középiskolában is tanult fizikai elveket arra, hogy izmainkat alkotó molekulákat egyesével megnyújtva közelebb kerüljünk az izomműködés és az izombetegségek eredetének molekuláris szintű megértéséhez. Dr. Feller Tímea PhD-hallgató a molekulákat is láttató atomerő-mikroszkóp páratlan felbontóképességében rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Dr. Agócs Gergely beszélt a mozgásunk molekuláris alapját jelentő aktomiozin-kölcsönhatás in vitro vizsgálatának metodikájáról és aktuális céljairól. Dr. Kis-Petikova Katarina a kétfoton-mikroszkóppal készített videofelvételeken magyarázta, hogyan vizsgálhatjuk élő állatok működő veséjét a sejtek szintjén. Dr. Hegedűs Nikolett és Dr. Veres Dániel az In Vivo Képalkotó Laboratóriumban végzett klinikai célú kutatásokról tartott bemutatóját követően Dr. Fülöp András kísérletileg vizualizálta a regenerálódó máj anyagforgalmát élő altatott állaton. Dr. Huszár N. István, a laborfoglalkozások egyik szervezője kiemelte: „a fakultációválasztás vagy egyetemkezdés előtt álló diákok itt meggyőződhettek róla, hogy az élettudományok kérdéseinek vizsgálatához az orvostudomány, a biológia és a kémia mellett a fizika és a matematika magas szintű ismerete éppoly fontos, tehát aki napjainkban kutatóvá szeretne válni, egyiket sem hanyagolhatja el.”

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára látogató diákoknak egy olyan kórházat mutattunk be, mely méltán híres az intézményben folyó magas színvonalú kutatásról, gyógyításról. Dr Radovits Tamás kutatócsoportjának diákköröse, Stark Klára Alíz vezette körbe a látogatókat, akik így képet kaphattak mind a klinika gyógyítással foglalkozó részlegeinek szerkezetéről, mind a kutatási struktúráról. Bemutatásra került a genetikai és molekuláris biológiai részleg, ahol a PCR-ról tartott bemutatón vehettek részt a látogatók. A kisállat műtőben Dr Mátyás Csaba Phd hallgató tartott interaktív bemutatót a patkányokon végzett szívultrahang vizsgálatról. A nagyállat műtőben diákjaink hallhattak a nemzetközi együttműködésben végzett kísérletekről, kezükbe vehették a kísérlet során használt eszközöket. Részt vettek a sportszív klinikailag releváns kisállat-modelljéül szolgáló patkányok úszó tréningjén. Bemutattuk az állatházat, állatok etetését, gondozását.

A Semmelweis Egyetemen a Laborlátogatások az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából, a „Tehetségút a Semmelweis Egyetemen” NTP-FKT-M-15 kódjelű pályázat keretében valósult meg.