Betűméret: A A A

GYIK

Mikor érdemes vállalkozásba kezdeni?

Ha az Ön projektje már elért egy bizonyos szintet, akkor elképzelhető, hogy az egyetemi kereteken belül már nehéz továbblépni. Ha Ön alapkutatással foglalkozik, ez a pont nagy valószínűséggel akkor fog bekövetkezni, amikor kutatása ahhoz a szakaszhoz érkezik, amikor az addigi tudományos eredményeiből kifejleszthetné saját termékét, vagy amikor a tudás alapú szolgáltatás a kutatócsoport számára már rendszeres bevételi forrást jelent. Ekkor egy vállalkozás létrehozásával mindenképp sikeresen egyszerűsíthetők lennének a bürokratikus folyamatok. Általánosságban véve elmondható, hogy ha az Ön projektje nem illeszkedik az egyetem fő tevékenységei közé (oktatás, kutatás, gyógyítás és innováció), ugyanakkor hasznos lenne az egyetem részvétele a projektben, akkor Ön valószínűleg elérkezett arra a pontra, hogy vállalkozást indítson. Minden kutatónak joga van ezt a lehetőséget választani.

Mi a különbség a spin-off és start-up között?

A két fogalom gyakran felcserélhető. Szigorúan véve, a spin-off egy olyan kis cég, amely egy egyetemi kutatóhelyről ered, és amelynek célja egy üzleti ötlet alapos kidolgozása. A start-up pedig általában egy új, tudásintenzív üzlet.

Mit támogat az egyetem?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyetem érdeklődésébe elsősorban azok a spin-offok tartoznak, amelyek az alábbi kritériumok egyikének megfelelnek:

  • cél valamely tudományos eredmény gyakorlati megvalósítása, kisebb egyetemi részesedéssel
  • tanácsadó szolgálat nagyobb egyetemi részesedéssel
  • egyetemi kutató által alapított start-up, egyetemi részesedés nélkül.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy az ötletem készen áll arra, hogy vállalkozást alapítsak rá?

Lépjen velünk kapcsolatba, gondolja át a következő kérdéseket, mielőtt személyes konzultációra jönne hozzánk a Technológia Transzfer Csoporthoz, ezáltal is elősegítve szellemi tulajdona minél hatékonyabb kezelését. Ez nekünk is sokat segít ötlete feldolgozásában.

  • Mire terjed majd ki a vállalkozásom? Mik lesznek a fő tevékenységi területei?
  • Mik a prioritásaim?
  • Mit várok az Egyetemtől?
  • Kik lesznek a vállalkozásom tulajdonosai (hogyan osztoznak meg a tulajdonon)?

Mit tegyek, miután megalapítottam a vállalkozásomat?

A hatékony vezetés kulcsfontosságú a sikerhez. Mi a Technológia Transzfer Csoport munkatársai megteszünk mindent annak érdekében, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani Önnek. Összehozzuk Önt a megfelelő emberekkel (befektetőkkel, üzleti angyalokkal, ipari partnerekkel). Tanácsot adunk, hogyan vezesse vállalkozását, illetve kollégánk segítségére lesz abban, hogy ebben az érdekes és fontos feladatban sikeresen helyt álljon / feladattal megbirkózzon.

Ha már van egy családi vállalkozásom, bevonhatom abba az Egyetemet is?

Ha Ön azt szeretné, hogy az Egyetemnek is része legyen az Ön vállalkozásában, akkor célszerű már most egy hosszabb folyamatban gondolkodnia, így azt javasoljuk, hogy egy új vállalkozást hozzon létre.

Fordulhatok a Technológia Transzfer Csoporthoz a saját vállalkozásommal?

Természetesen. Ugyan külön szabályok vonatkoznak az egyetemi kutatók saját vállalkozásaira, mindenképp potenciális ügyfeleink között tartjuk őket számon. Érdemes tehát regisztrálni a Semmelweis Innovációs adatbázisban.

Melyek a legjelentősebb együttműködési formák az egyetem és az ipar között?

  • Kutatási együttműködések: az ipari partner finanszírozza az egyetemi kutatási programot, vagy egy kutatási projekt keretén belül egy közös fellépést dolgoznak ki;
  • Szerződtetés: az ipari partner finanszíroz egy célzott kutatási projektet, amely az Egyetemen kerül megvalósításra;
  • Kutatási támogatás: az ipari partner egy bizonyos összeget adományoz kutatási célokra úgy, hogy az eredmények még nem láthatók.