Betűméret: A A A

A légzés és a légzőszervi megbetegedések klinikai élettani alapjai

Kötelezően választható fakultációs kurzus III-VI. éves orvostanhallgatók és PhD-hallgatók részére

Kurzusvezető: Dr. Horváth Ildikó egyetemi tanár

A kurzusvezetők mellett, a speciális témakörök további vezető szakértői is tartanak foglalkozásokat; betűrendben: Dr Kovács Gábor, Antus Balázs, Dr. Hídvégi Edit, Dr. Ivanics Tamás, Dr. Losonczy György, Dr. Gálffy Gabriella, dr. Pápai Zsolt, Dr. Süttő Zoltán, Dr. Zsembery Ákos

Tanulmányi felelős: Dr. Ivanics Tamás, egyetemi docens ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Idő és helyszín: Az előadások tartására a tanév I. félévében 14 héten át szerdánként 16:40-től 18:30-ig kerül sor a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Hári Pál előadótermében (Tűzoltó utca 37–47.). Jelentkezni a Neptun-rendszeren keresztül lehet. Előfeltétel az elméleti modul sikeres elvégzése. A kurzus indításának feltétele, hogy legalább 5 hallgató jelentkezzen.

A kurzusnyitó előadása szeptember 7-én 16:40-kor lesz.

A kurzus célja, hogy megerősítse a légzéssel kapcsolatos élettani alapismereteket, áttekintse a cardiorespiratorikus adaptáció legfontosabb elemeit sportolás és különböző kórállapotok kapcsán, és integrált képet adjon a legfontosabb légzőszervi megbetegedések kialakulásának élettani, kórélettani hátteréről a legújabb kutatási eredmények tükrében.

Fő témák: a légzőrendszeri képalkotók, a légzőrendszer élettani működésének és megbetegedéseinek jelentősége, A légzőrendszer fejlődése, gyermekkori elváltozásai, Asztma diagnózisa, kezelési elvei, speciális problémái, A dohányzás és a dohányzás leszokás támogatás, Kardiopulmonáris terhelési tesztek, légzésrehabilitáció, Tüdőfibrózisok, Kisvérköri vérmyomás, pulmonaris hipertónia, COPD, inhalációs eszközök fajtái, használatuk, Bronchoscopia és egyéb invazív vizsgáló módszerek

A kurzus elismerése: A hallgatók rendszeres megjelenés (maximum 3 hiányzás lehetséges) és sikeres írásbeli vizsga esetén indexaláírást ill. 2 kredit pontot kapnak. A PhD hallgatók számára az írásbeli vizsga 3előre megadott témából szabadon választva egy záródolgozat elkészítése elfogadható szinten, valamint egy 15 kiskérdésből álló írásbeli vizsga letétele. A vizsga anyagát az előadások és az előadók által megadott szakirodalom képezik.

Légzéskurzus tematika

 

Szeptember 7.      Prof. Dr. Horváth Ildikó      Az újszülött felsírásától az utolsó légvételig: a légzés, légzőszervi betegek komprehenzív megközelítése

Szeptember 14.   Dr. Kovács Gábor               Dohányzás, e-cigaretta, leszokás támogatás

Szeptember 21.   Dr. Süttő Zoltán                  Invazív diagnosztikus módszerek

Szeptember 28.   Prof. Dr. Karlinger Kinga    Mellkasi képalkotó eljárások

Október 5.           Dr. Lohinai Zoltán                Tüdőrák a precíziós medicina korában

Október 12.         Dr. Halász Adrien                Cisztás fibrózis: árva gyógyszerek és a Porsche ára

Október 19.         Dr. Hídvégi Edit                   Fák és tüdő fejlődése, a tüdőbetegségek korai eredete

Október 26.         Dr. Gálffy Gabriella             Valami van a levegőben: inhalációs gyógyszerek

November 2.       Dr. Markóczy Zsolt              Intervenciós pulmonológia

November 9.       Prof. Dr. Horváth Ildikó       COPD: a világ 3. legnagyobb gyilkosa 2020-ra- kezedben a jövő (45 perc)

                            Dr. Sótér Szabolcs             COPD α1- antitripszin hiányban    (45 perc)             

November 16.     Dr. Ivanics Tamás               Kisvérköri keringés, pulmonális hypertonia

November 23.     Dr. Antus Balázs                 COPD exacerbáció

November  30.    Dr. Zsiray Miklós                Pokemon Go és a tüdő virtuális terének valóságos betegségei

December 7.       Prof. Dr. Horváth Ildikó      Vizsga