Betűméret: A A A

Előadások és gyakorlatok

Klinikai Kísérleti Kutató Intézet 

Klinikai fiziológiai vizsgálómódszerek

kötelezően választható tantárgy részletes tematikája

2017/2018 tavaszi szemeszter

 

Elméleti órák (2 x 45 perc)

 

 1. hét – Méréstechnikai alapok megismerése. II. 5. (Portörő István)

 

 1. hét – A motoros idegek, a neuromuszkuláris transzmisszió és a vázizomzat elektrofiziológiai vizsgálómódszerei. II. 19. (Miklós Zsuzsanna)

 

 1. hét – A szív elektrofiziológiája, szívritmuszavarok. Vérnyomás-szabályozás élettani és kóros körülmények között. A pulzushullám terjedését befolyásoló tényezők. III. 5. (Portörő István)

 

 1. hét – Légzésmechanika élettani körülmények között, valamint a tüdő, a mellkas és a légutak betegségeiben. A kardiorespiratorikus rendszer alkalmazkodása fizikai terheléshez. III. 19. (Monori-Kiss Anna)

 

 1. hét – A szénhidrát anyagcsere szabályozása és zavarai. IV. 9. (Ivanics Tamás)

 

 1. hét – Szomatikus idegrendszeri reflexek, egyensúlyérzés és a testtartás szabályozása élettani körülmények között és idegrendszeri kórállapotokban. IV. 23. (Ruisanchez Éva)

 

 1. hét – Konzultáció, vizsgára való felkészülés V. 7. (Miklós Zsuzsanna)

 

Gyakorlati órák (4 x 45  perc)

 1. csoport: hétfőnként
 2. csoport: szerdánként

 

 1. hét – A Biopac mérőrendszer megismerése, a gyakorlatok során később alkalmazott eszközök és szoftverek használatának elsajátítása. II. 12. és II. 14. (Portörő István)

 

 1. hét – Elektromiográfia, elektroneurográfia. A vázizom elektromos tevékenységének vizsgálata, motoros ideg ingerületvezetési sebességének mérése. II. 26. és II. 28. (Miklós Zsuzsanna)

 

 1. hét – A pulzushullám terjedési sebességének meghatározása. 12 csatornás EKG felvétele és analízise. Kóros EKG görbék bemutatása. III. 12. és III. 14. (Portörő István)

 

 1. hét – Spirometria. A keringési és légzési funkció változásainak vizsgálata fizikai terhelés során. IV. 2. Húsvét – ELMARAD és IV. 4. (Monori-Kiss Anna)

 

 1. hét – Orális glükóz tolerancia teszt elvégzése, HbA1c szint meghatározása, cukorterheléses görbék elemzése, a szemfenékvizsgálat jelentősége. IV. 16. és IV. 18. (Monori-Kiss Anna)

 

 1. hét – Neurológiai vizsgálatok: reflexvizsgálatok, a vestibuláris rendszer működésének vizsgálata, EOG. IV. 21. (szombat) és V. 2. (Ruisanchez Éva)

 

 1. hét – Opcionális pótlási lehetőség, konzultáció V. 7. (Miklós Zsuzsanna)

 

 1. hét – Elméleti és gyakorlati vizsga V. 14. és V. 16.