TÁJÉKOZTATÓ a magánszemélyek adóbevallási kötelezettségét érintő 2018. évi változásról

Kivonat a tájékoztatóból:

A Kormány által az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat értelmében 2018. január 1-jével (már a 2017. adóévre vonatkozóan is) megszűnik a munkáltatói adómegállapítás adózó által választható lehetősége. A munkáltatói adómegállapítás megszüntetése miatt a magánszemély személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségét a jövőben csak önadózással teljesítheti az 53-as bevallás (17SZJA nyomtatvány) benyújtásával, vagy az adóhatóság által készített adóbevallási tervezet jóváhagyásával, kiegészítésével, illetve javításával.

A Semmelweis Egyetem a 2017. évben teljesített kifizetéseiről, juttatásairól 2018. január 31-ig köteles összesített igazolást kiállítani és a magánszemélynek átadni (17M30-as igazolás). A Semmelweis Egyetem az elektronikusan aláírt 17M30-as igazolást a munkavállaló részére a személyes e-tárhelyére való feltöltéssel juttatja el, ahonnan az letölthető, illetve szükség esetén kinyomtatható.

Az adóhatóság az adózó részére a 2017. adóévről szóló adóbevallási tervezetet 2018. március 15-ig készíti el, amely ezen időponttól az alábbi módokon érhető el:

  1. az ügyfélkapuval rendelkező adózó részére az adóhatóság az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapu használatával elérhető, egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen teszi hozzáférhetővé;
  2. az ügyfélkapuval nem rendelkező adózó, amennyiben bevallási kötelezettségének még nem tett eleget, 2018. március 15-ig postai úton, telekommunikációs eszközön keresztül küldött rövid szöveges üzenetben (SMS-ben), vagy elektronikus úton kérheti, hogy az adóhatóság az adóbevallási tervezetet papír alapon, postai úton továbbítsa részére. A kérelemnek tartalmaznia kell az adózó születési időpontját és adóazonosító jelét is. Az elektronikus úton, vagy rövid szöveges üzenetben benyújtott kérelem nyilvántartásba vételéről az adóhatóság az adózó által a kérelem benyújtására választott kapcsolattartási formában tájékoztatja az adózót.

Ha az adózó az adóbevallási tervezetben feltüntetett adatokkal, illetve az annak alapjául szolgáló, az adóhatóság nyilvántartásában szereplő adatokkal nem ért egyet, az adóbevallási tervezet adatait 2018. május 20-ig az erre a célra kialakított elektronikus felületen javíthatja, kiegészítheti, vagy az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bevallást nyújthat be. A postai úton megküldött adóbevallási tervezet adatainak kiegészítésére, javítására az ügyfélkapu használatával elérhető elektronikus felületen vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallás benyújtásával van lehetőség.

Ha az adózó az adóbevallási tervezet adatait 2018. május 20. napjáig nem javítja, nem egészíti ki, illetve bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, akkor úgy kell tekinteni, hogy az adóbevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, és az adóbevallási tervezet az adózó által benyújtott bevallásnak, a megállapított és az adózóval közölt adó az adózó által bevallott adónak minősül, kivéve, ha az adózó az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31. § (4) bekezdése szerinti bejelentést tesz.

Az önadózáshoz szükséges 2018. évi nyomtatványokról és a későbbi jogszabályi változásokról további tájékoztatást fogunk adni.

Budapest, 2017. november 8.

Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság