PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ

a 2009-2010. évi ERASMUS pályázat beadásához

A Semmelweis Egyetem pályázatot hirdet az egyetem hallgatói részére ERASMUS tanulmányi ösztöndíj elnyerésére a 2009/2010. tanévre.

1.    Mi is az ERASMUS?
Az Európai Unió által az oktatás minőségének javítására létrehozott programnak a felsőoktatás fejlesztésére, illetve a már diplomával rendelkezők továbbképzésének segítésére létrehozott alprogramja az ERASMUS (European Community Action Schemes for the Mobility of University Students). Magyarország 1997-ben teljes jogú partnerként csatlakozhatott ehhez a mobilitási programhoz, ami 2007 óta az Egész életen át tartó tanulás (Lifelong Learning Programme, LLP) elnevezésű keretprogram része. Az ERASMUS mostanáig több mint 1,7 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában.

2.    Általános tudnivalók
Az ERASMUS program keretében egyetemek, felsőoktatási intézmények közötti megállapodás alapján valósul meg a hallgatók cseréje. Az egyetem a partner intézményekkel kötött kétoldalú szerződésekkel pályázhat – a TEMPUS Közalapítvány közreműködésével – Brüsszelben az EU támogatására. Az EU minden, az előre lefektetett követelményeknek tartalmilag és formailag megfelelő kétoldalú szerződésben rögzített hallgatói csereprogramot ösztöndíjjal és az adminisztrációs költségek fedezésére szolgáló forrásokkal támogat.

A 2009 márciusában a Tempus Közalapítványhoz beadandó egyetemi pályázatunk a 2009. július 1-től 2010. szeptember 30-ig megvalósuló tanulmányutak anyagi támogatásáról szól.

Az ERASMUS program keretében kiutazó hallgatók legalább 3 hónapot, és legfeljebb 1 évet tölthetnek el a partner európai egyetemeken. A tanulmányút csak akkor valósulhat meg, ha a külföldi tanulmányokat az anyaintézmény elfogadja és a hallgató itthoni előmenetelébe – maradéktalanul – beszámítja.

Az ERASMUS a külföldi tanulmányút idejére ösztöndíjat biztosít, amely hozzájárul a hallgatók felmerülő költségeinek fedezéséhez (útiköltség, szállás, ellátás, biztosítás).

3.    Lehetőségek a Semmelweis Egyetemen a 2009/2010. tanévben
Az egyetem a 2009/2010. tanévre 16 európai ország több mint 50 felsőoktatási intézményével kötött csereegyezményt. Ezek az ösztöndíjas helyek meghatározott intézmények meghatározott képzésében történő részvételt biztosítanak. Azt, hogy az egyes helyekre mely kar hallgatói pályázhatnak, illetve az adott egyetemekre vonatkozó egyéb, általunk ismert feltételeket az 2.sz. mellékletben (ld. a honlapon) külön jelöljük.

4.    Az ösztöndíj
A kiutazás anyagi hátterének jelentős részét az Európai Unió által folyósított ösztöndíj, illetőleg a Semmelweis Egyetem hozzájárulása biztosítja. Ennek összege az ösztöndíj hosszától illetve a befogadó országtól függően változik, értéke hallgatónként kb. 350 EUR/hó (+/- 40 EUR), amelyet a kiutazás előtt pár hónappal pontosan megadunk. (A támogatás pontos összege az európai uniós pályázaton elnyert összeg és az egyetemi hozzájárulás ismeretében később kerül meghatározásra.)

5.    Kik pályázhatnak?
Azok a hallgatók utazhatnak külföldi tanulmányútra ERASMUS ösztöndíjjal, akik egyetemünk Általános Orvostudományi-, Fogorvostudományi vagy Gyógyszerésztudományi Karára a 2008/2009-es tanévre beiratkoztak, nappali tagozatos hallgatók, illetve azon hatodéves ÁOK-s hallgatók, akik az utolsó évüket két év alatt kívánják elvégezni. Kérjük, hogy a Testnevelés és Sporttudományi Kar ill. Egészségtudományi Kar hallgatói az alábbi elérhetőségeken lépjenek kapcsolatba kari koordinátoraikkal:

Testnevelés és Sporttudományi Kar:
Sarkadi Johanna Tel.: 487-9246, e-mail: johanna@mail.hupe.hu

Egészségtudományi Kar
Ulakcsai Gábor Tel.: 486-5817e-mail: ulakcsai.g@se-etk.hu

Pályázatot nyújthatnak be, tehát azon hallgatók, akik:

–    a Semmelweis Egyetemen alapképzésben, nappali tagozaton vagy a nappali tagozatos PhD képzésben vesznek részt,
–    a 2008/2009. tanév II. félévére beiratkoztak.
–    magyar állampolgárságúak, vagy Magyarországon letelepedési/tartózkodási engedéllyel élnek, illetve menekültstátusszal tartózkodnak,
–    az első két szemesztert sikerrel elvégezték (tanulmányaikat legalább másodéven folytatják),
–    angolul, vagy a célország nyelvén legalább középfokú ismeretekkel rendelkeznek.
–    tanulmányi, tudományos, közéleti tevékenységük kimagasló.

Nem nyújthat be pályázatot tehát, aki:
–    I. évfolyamos hallgató
–    jelen tanévben az egyetem utolsó éves hallgatója (kivéve ld. fentebb)
–    korábban már elnyert finanszírozott ERASMUS tanulmányutat
–    aki a 2008/2009 tanév II. félévét halasztani kényszerült.

Kérjük a pályázathoz csatolni:
–    Hallgatói jogviszony igazolást,
–    kitöltött pályázati adatlapot
–    rövid – 1-1 gépelt oldalnál nem hosszabb – kétnyelvű szakmai önéletrajzot, (magyarul illetve angolul és/vagy a célország nyelvén),
–    rövid – 1-1 gépelt oldalnál nem hosszabb – magyarul ill. angolul és/vagy a célország nyelvén írt motivációs levelet, amely tartalmazza a külföldi út tervezett szakmai programját,
–    korábbi, 1 hónapos, vagy annál hosszabb idejű, külföldön töltött szakmai gyakorlatok, tanulmányutak jegyzékét,
–    megjelent, illetve közlésre elfogadott tudományos közlemények, konferenciákon tartott előadások, kiállított poszterek listáját és eredményeit (helyezések, dicséretek, díjak, stb.),
–    a lezárt félévek indexmásolatát,
–    az állami nyelvvizsga bizonyítvány(ok) másolatát, vagy a Nyelvi Kommunikációs Központ által kiadott nyelvismeretet bizonyító igazolást.
–    2 db jó minőségű útlevélképet, (hátulján a neved feltüntetésével!)
–    rendszeres szakmai-, közösségi-, kulturális-, sporttevékenységről szóló igazolást.

A pályázatot kizárólag személyesen lehet benyújtani. Kérjük a mellékleteket a feltüntetett sorrendben, lefűzhető A/4-es átlátszó fóliában beadni!

Az adatlapot – az adatrögzítés megkönnyítése érdekében – kérjük elektronikus formában is elküldeni a semerasmus2009@yahoo.com e-mail címre!

Jó tanács!: a pályázat leadását megelőzően – a végleges anyag összeállításakor – az egyes tételek előtt álló négyzetek jelölésével elkerülhető hiányos munka benyújtása.

A pályázat benyújtásának helye:

ERASMUS IRODA
1085. Budapest, Üllői út 22.
Végső határideje:

2009. március 13. péntek 12 óra

Annak érdekében, hogy a pályázók minden szempontból megfelelő, a megmérettetésben esélyes munkával indulhassanak, az ERASMUS program kiutazó koordinátora, Kára-Cséplő Andrea (minden kedden 14:30-tól 16:30-ig és pénteken 9:00-12:00-ig) személyes konzultációt tart az ERASMUS IRODÁBAN (Selye kollégium, Üllői út 22. II. em.). Kérdéseiket a semerasmus2009@yahoo.com címre küldve e-mailen is feltehetik.
FIGYELEM! A hiányosan, nem a kért csomagolásban leadott pályázatokat nem áll módunkban értékelni!
6.    Az értékelés szempontjai
Az egyetem célja, hogy külföldi tanulmányútra a legtehetségesebb, kiváló képességű hallgatók utazhassanak, így a tanulmányi eredmény, a tudományos-, szakmai- és közösségi tevékenység meghatározó a nyertesek kiválasztásakor. A pályázatok pontozási rendszere megtekinthető az egyetemi honlapon, valamint az Erasmus irodában. A végleges sorrendet – az erre a célra a Karok képviselőiből létrehozott ad hoc bizottság javaslata alapján – az általános rektorhelyettes állapítja meg legkésőbb 2009. március 20-ig. A pályázat eredményéről a jelentkezők e-mailben kapnak értesítést.
Ezt követően a helyek elosztása egy Elosztó gyűlésen történik, előre láthatólag 2008. március 31-én kedden.
7.    Erasmus Intensive Language Course (EILC)
Az ERASMUS program az ösztöndíjat elnyert hallgatóknak lehetőséget biztosít a kiutazás előtt a fogadó ország anyanyelvének megismerésére, illetve tudásszintjének emelésére 2009. nyarán és őszén 4-8 hetes nyelvtanfolyamok szervezésével. Az egyetem csereprogramjait érintő nyelvi kurzusok időpontjainak és a szervező külföldi intézményeknek a listája még nem ismeretes, információ: www.tka.hu (Tempus Közalapítvány).
Budapest, 2009. január 22.
Deák András
Erasmus intézményi koordinátor
Prof. Dr. Kollai Márk
egyetemi tanár
általános rektorhelyettes
Pályázati adatlap
2.számú melléklet, pályázható helyek