Olvasson friss híreket RSS-ben!

Szolgáltatásunkon keresztül egyszerűen és kényelmesen férhet hozzá a “Semmelweis Színes” -en megjelenő tartalmakhoz. Az RSS-hírcsoportokon keresztül folyamatosan, szinte azonnal értesülhet arról, ha kedvenc rovatában új cikk jelenik meg!

Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, nyers magyar fordításban “igazán egyszerű hírmegosztásnak” olvasható. Az RSS olyan lehetőséget takar, melynek segítségével például a Semmelweis Színes, vagy más portál, blog frissen megjelent híreinek címeit és rövid ismertetőit érheti el kényelmesen.

Az RSS használatával elkerülhető, hogy a kedvenc hírportálok oldalait naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül értesülünk, mely szinte azonnal jelez, ha a megadott webhelyen új anyagot publikálnak, s persze a felhasználó élő könyvjelzőinek törlésével bármikor le is mondhatja az “előfizetést”.

A Semmelweis Színes RSS-hírcsatornái

RovatRSS-csatorna címe
Összes hírhttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/feed
Közérdekű információkhttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/feed
Kutatás, fejlesztéshttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/kutatas/feed
Semmelweis Világhttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/semmelweis-vilag/feed
Életmód, egészség, sporthttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/egeszseg-2/feed
Eseménynaptárhttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/events/feed
Kultúra, művészethttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/kultur/
Állásajánlatokhttp://semmelweis-egyetem.hu/hirek/category/kozerdeku-informaciok/allasajanlatok/feed/

Hogyan tudom használni az RSS-t?

Az [origo] RSS-hírcsatornájához például a Firefox 3 böngészővel, vagy az Internet Explorer 7-tel  alapból hozzáférhet, további ingyenes programokat pedig a  SzoftverBázisról tölthet le. Mindkét böngészővel nagyon kényelmesen feliratkozhat kedvenc rovatának friss híreire: ehhez mindössze rá kell böknie a fenti táblázatban lévő címek valamelyikére.

Firefox 3 esetén a fenti lista valamelyik elemére kattintás után felnyíló ablakban elég rákattintani aFeliratkozás gombra, s a rovat új hírei mindig automatikusan bekerülnek könyvjelzői közé. Az Internet Explorer 7-es változatát használók esetén is a kattintás után megjelenő új ablakban lehet előfizetni a hírcsoportra, ehhez az oldal tetején lévő sárga dobozban kell a Subscribe to this feed feliratra kattintani. A Microsoft böngészőjében ezt követően a bookmarkok mellett, a csillag gombra kattintva érhetők el Feedsnéven.

Milyen programokkal érhetem még el az RSS-t?

Az egyik legjobban használható RSS-olvasó szoftver Windows alá az ingyenes Feedreader. Egyik hasznos szolgáltatása, hogy a a képernyő jobb alsó sarkában automatikusan felnyíló miniablakokban folyamatosan felvillantja a frissen megjelent hírek címeit.

Szintén egyszerűen kezelhető az RSS Owl nevű alkalmazás, melynek legfőbb előnye, hogy menürendszere magyar nyelvű. Ugyancsak ingyen letölthető a Mozilla Thunderbird levelezőprogram, amely szintén képes az RSS formátumban publikált friss cikkek fogadására (illetve teljesértékű levelezőprogramként is használható), de a sokak által használt Outlook levelezőklienshez is elérhetők ilyen bővítések.  Az Internet Explorert 7-esnél régebbi verzióit használók a Pluck, a Maxthon, vagy az Avant Browser kiegészítőkkel vértezhetik fel böngészőjüket az RSS-hírek fogadására, s az Opera böngésző is alapból támogatja a technológiát, de Linuxhoz és Mac OS X operációs rendszerhez is léteznek ilyen szoftverek.

Könnyen használható a Hirlapom.hu online Rss-olvasó, amely nem igényel telepítést és regisztrációmentesen működik. A hazai alkalmazás a Firefox 3-as böngészőjéből az RSS-ikonra kattintva is elérhető.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.