Helyszín: A leírásnak megfelelően, ld. program

Dátum: 2020.01.18.

{"name":"Professzor Kéri György Emlékest", "description":"

Időpont: 18:00 óra Helyszín: Ötker (Zrinyi utca 4, 1051). Prof. Kéri György Emlékest Idén, ebben a hónapban lenne 70 éves Prof. Kéri György, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora, biokémikus, a jelátviteli folyamatok és a célzott gyógyszerkutatás nemzetközi hírű tudósa. Emlékére családja, barátai, munkatársai, tanítványai szerveztek megemlékezést és egy egész estés beszélgetést Január 18.-án, szombat este 6…



A leírásnak megfelelően", "startDate":"2020-01-18", "endDate":"2020-01-18", "startTime":"18:00", "endTime":"19:30", "location":"A leírásnak megfelelően", "options":["Apple","Google","iCal","Microsoft365", "MicrosoftTeams", "Outlook.com"], "timeZone":"Europe/Budapest", "iCalFileName":"Professzor Kéri György Emlékest", "label":"Naptárba"}

Időpont: 18:00 óra
Helyszín: Ötker (Zrinyi utca 4, 1051).

Prof. Kéri György Emlékest

Idén, ebben a hónapban lenne 70 éves Prof. Kéri György, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora, biokémikus, a jelátviteli folyamatok és a célzott gyógyszerkutatás nemzetközi hírű tudósa.

Emlékére családja, barátai, munkatársai, tanítványai szerveztek megemlékezést és egy egész estés beszélgetést

Január 18.-án, szombat este 6 órára, az Ötkerbe (Zrinyi utca 4, 1051).

A szervezők mindenkit szeretettel várnak, akik ismerték és emlékezni szeretnének rá és azokat is, akik nem ismerték, de érdeklődnek a példaértékű személyisége, életútjának története iránt. Különösen érdekes lehet azoknak a hallgatóknak és fiatal kutatóknak és orvosoknak, akik érdeklődnek a transzlációs kutatások iránt. Ő tökéletes példakép arra, hogy az orvosbiológiai kutatásokat az embereket közvetlenül segítő, elérhető gyógyszerek, orvosi eszközök fejlesztésével lehet kombinálni.  250 nemzetközi tudományos publikáció mellett több mint 100 szabadalom szerzője.
Széchenyi-díjas, Gábor Dénes Díjas, Jedlik Ányos Díjas, az MTA Doktora, a Semmelweis Egyetem oktatója és ezek mellett a Vichem Chemie, magyar gyógyszerkutató cég alapítója és vezetője volt.

Nagyon kevés magyar kutatóra lehetünk ennyire büszkék, aki ilyen mértékben hatással volt a nemzetközi gyógyszerkutatásra, mint Kéri György. Nagyon szoros barátság és közös munka fűzte Axel Ullrich-hoz, a legendás rákkutatóhoz, a HER-2 és a VEGFR célpontok felfedezőjéhez, akivel közösen fejlesztették a tudománytörténelmi jelentőségű gyógyszert, a sunitinibet. Közös kutatási projektje volt James Watson-al, a DNS feltalálójával is.

Ezért várnak a szervezők mindenkit, akik szeretnének emlékezni rá és/vagy tanulni a élettörténetéből, hogyan lehet ötvözni a világszínvonalú kutatói munkát, az oktatást, az innovációt, és az emberséget.

A szervezők nevében az egyik tanítvány, Dr. Peták István

Vissza az Eseménynaptárba