Helyszín: Egészségtudományi Kar, Budapest Vas utca 17.

Dátum: 2016.08.30.

{"name":""A korszerű védőnői gyakorlat kihívásai" kötelező szakmacsoportos továbbképzés", "description":"

TÁJÉKOZTATÓ A KORSZERŰ VÉDŐNŐI GYAKORLAT KIHÍVÁSAI című kötelező szakmacsoportos továbbképzésről Szakmacsoport: Védőnői ellátás Program engedélyszáma: KTK-2000848/2016/16/3230265 Pontértéke: – kötelező továbbképzésként 30 pont – szabadon választható továbbképzésként 20 pont Továbbképzés időpontja: 2016. augusztus 29-30. Továbbképzés tervezett időtartama: 8.00-17.30 óráig, regisztráció a helyszínen a továbbképzés első napján: 8.00-9.00 Továbbképzés helyszíne: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar 1088 Budapest, Vas…



Egészségtudományi Kar", "startDate":"2016-08-30", "endDate":"2016-08-30", "startTime":"00:00", "endTime":"23:59", "location":"Egészségtudományi Kar", "options":["Apple","Google","iCal","Microsoft365", "MicrosoftTeams", "Outlook.com"], "timeZone":"Europe/Budapest", "iCalFileName":""A korszerű védőnői gyakorlat kihívásai" kötelező szakmacsoportos továbbképzés", "label":"Naptárba"}

TÁJÉKOZTATÓ
A KORSZERŰ VÉDŐNŐI GYAKORLAT KIHÍVÁSAI
című
kötelező szakmacsoportos továbbképzésről

Szakmacsoport: Védőnői ellátás
Program engedélyszáma: KTK-2000848/2016/16/3230265
Pontértéke: – kötelező továbbképzésként 30 pont
– szabadon választható továbbképzésként 20 pont
Továbbképzés időpontja: 2016. augusztus 29-30.
Továbbképzés tervezett időtartama: 8.00-17.30 óráig, regisztráció a helyszínen a továbbképzés első napján: 8.00-9.00
Továbbképzés helyszíne: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
1088 Budapest, Vas utca 17.
Tudásszint felmérés módja: Írásbeli teszt
Részvételi díj:
­ az aktuális képzési időszak első kötelező saját szakmacsoportos továbbképzése esetében: térítésmentes
­ nem első kötelező továbbképzés esetén vagy
szabadon választható képzésként: 10 000 Ft
Jelentkezés módja: elektronikusan a szaftex.aeek.hu oldalon keresztül
Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 22.
Kapcsolattartó: Kocsis Kinga
Telefon: (1) 486-5902

A továbbképzés célja
a gyakorlatban dolgozó védőnők ismereteinek bővítése, felkészítése az újabb feladatokra.

A továbbképzés követelménye

az előadásokon való részvétel, valamint a továbbképzés befejezésekor sikeres írásbeli vizsga (legalább 70%) teljesítése.

A TOVÁBBKÉPZÉS TEMATIKÁJA ÉS ELŐADÓI

1. Várandósgondozás: egészségtudatos magatartás, mozgás
Az előadó bemutatja, hogy a koraszerű várandósgondozásban miért válik rendkívül fontossá a védőnők szerepe. A leggyakrabban előforduló megbetegedések védőnői szűrése elengedhetetlen, csak úgy, mint a helyes életmód kialakítása, megerősítése a célcsoportnál, hiszen a leendő anyák motivációja, az újonnan kialakuló élet – melyet hordoznak -, nyitottabbá teszi őket a felelősségteljesebb gondolkodásra. Tehát az egészségmegőrzésük szerepe felértékelődik. Az előadó összefoglalja a népegészségügyi vonatkozásokat, ugyanakkor a várandós-gondozási rendelet új elemeit is a továbbképzés során.
Előadó: dr. Fogarasi-Grenczer Andrea védőnő, szülésznő, Humán Szervező, Autogén Tréning oktató
3 óra

2. Iskolavédőnői módszertan, egészségfejlesztés: túlsúly, magas vérnyomás kialakulása, megelőzése
Gyermekkorban a szekunder hipertónia a leggyakoribb, de sajnos a helytelen életmód következtében a felnőttkorra jellemző primer hipertónia már az iskoláskorban megjelent és kifejezetten növekszik. Az előadás a prevenció szerepére hívja fel a figyelmet, mely a probléma megoldását jelentheti.
Az elhízás a jóléti társadalmak egyik betegsége. A gyermekkorban jelentkező elhízás előhírnöke lehet a felnőttkori szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, melyek a vezető halálokok napjainkban Magyarországon is. Az előadó kiemeli a védőnők prevenciós tevékenységének fontosságát az elhízás megelőzésében.
Előadók: Dr. habil Szabó László főiskolai tanár, gyermekgyógyász, nefrológus, hipertónia minősített orvosa
Kormos-Tasi Judit adjunktus, védőnő, egészségtan tanár 3 óra

3. Védőnői kommunikáció családi krízishelyzetekben
A hiperaktivitás és a figyelemzavar a leggyakoribb gyermekpszichiátriai problémák. A tünetek mind a családi életben, mind az iskolai előmenetelben jelentősen éreztetik hatásukat. A betegség korai felismerésével és szakszerű ellátásával jelentősen enyhíthetőek ezek a negatív hatások, ezzel lehet növelni a hiperaktivitáshoz és a figyelemzavarhoz kapcsolódó más gyermekpszichiátriai problémák elkerülésének az esélyét.
Előadó: Dr. Nagyné Dr. Baji Ildikó PhD főiskolai docens, orvos, gyermekpszichiáter 4 óra

4. Védőnői kötelező szűrővizsgálatok: pszichomotoros és mentális fejlődés, látás, hallás és beszédfejlődés, mozgásszervek
Az előadás témája, hogy a védőnők feladata a gyermekek fejlődésének komplex nyomon követése (szomatikus, pszichomotoros, mentális, érzékszervek, beszédfejlődés és mozgásszervek), a fejlődést hátráltató problémák felismerése, valamint a társszakmákkal való együttműködés.
Előadó: Csordás Ágnes Katalin okleveles védőnő, egészségtanár 2 óra

5. Egészséges és korszerű táplálás csecsemőkorban
Az előadás témája az anyatejes táplálás. Az anyatejes táplálás az egyik legkülönlegesebb szolgáltatás, amit az anya a csecsemőjének nyújthat, hiszen az egészséges fejlődés támogatása, az ideg-, és immunrendszer fejlődésének elősegítése mellett óriási érzelmi hatásokkal is rendelkezik. A szakemberek feladata a folyamatban, hogy támogassák az anyatejes táplálást, erősítsék a motivációt a kizárólagos szoptatással kapcsolatban, megtanítsák a helyes technikák alkalmazását, és helyesen járjanak el a különféle speciális problémák megoldásában. Anyatej mellett kiegészítő táplálékra is van szükség bizonyos életkortól. Anyatejhiány esetén is van lehetőség a csecsemők megfelelő táplálására.
Előadó: Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó 3 óra

6. Kötelező elem: reanimáció
Az öt órás továbbképzés tartalmazza az aktuális nemzetközi ajánlásoknak megfelelő eszköz nélküli újraélesztést (BLS).
Előadó: Hornyák István PhD főiskolai docens, ERC BLS/AED instructor 5 óra

7. Tesztvizsga

Vissza az Eseménynaptárba