Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszútávú (long) COVID ambulanciáján azokat a gyermekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn. A közismertebb nevén poszt-COVID szindróma sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt.

A második és harmadik hullámban nemcsak a hazai fertőzöttek száma emelkedett jelentősen, de egyre több gyerek is elkapta a koronavírust. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) a közelmúltban azt tapasztaltuk, hogy nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn – magyarázta dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az SBO osztályvezetője.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.  

A long COVID szindrómával kapcsolatban eddig főleg a felnőtteket érintően jelentek meg publikációk, gyermekeknél egyelőre még kevés a szakirodalmi adat. Az ezzel a problémával hozzánk fordulók miatt viszont úgy éreztük, foglalkoznunk kell a betegséggel – mutatott rá, miért hozták létre az ambulanciát.

Mivel a tünetek nagyon sokszínűek lehetnek, ezért számos orvosi szakmából vontak be szakembereket: kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. Minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását havi rendszerességgel ellenőrzik.

0-tól 18 éves korig várnak betegeket, az eddigi tapasztalataik szerint azonban a long COVID szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érintik. Az ambulancia heti két órás rendelési idővel indul, szerdán 8:00 és 10:00 között, ezt igénytől függően tovább bővíthetik a későbbiekben.

Nincs szükség beutalóra, időpontot foglalni a klinika oldalán lehet, erre a linkre kattintva. Bárhonnan jelentkezhetnek a betegek a most induló ambulanciára – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Egyelőre keveset tudunk a betegségről, a gyógyulás ideje, a betegség lefolyása és a tünetek is nagy változatosságot mutatnak az érintetteknél. A hosszútávú COVID sajnos nem olyan mint a bárányhimlő, amelyet könnyen megismer az ember. Épp ezért fontos a koronavírus-fertőzést követően a gyermekek egészségének utánkövetése, az esetlegesen fennmaradó tünetek figyelése és szükség esetén szakorvoshoz fordulás – mutatott rá dr. Krivácsy Péter.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.