A Semmelweis Egyetem munkatársaira is lehet szavazni március végéig, hogy elnyerjék a szegedi Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány által létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. Az elismerést 9 olyan orvosnak adományozzák majd, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak a kitüntetésre.

A 2017-ben létrehozott Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelölési időszakában a páciensek terjeszthették fel orvosaikat. Országszerte közel 200, a gyógyítás iránt elkötelezett, példaértékű munkát végző szakembert javasoltak a díjra, akik közül kilencen kapnak majd elismerést. A szavazók választják ki a hét közönségdíjast: két fő a budapesti és közép-magyarországi régióból, egy-egy orvos pedig az észak-, északkelet-, délkelet-, északnyugat-, délnyugat-magyarországi régióból kerül majd ki, emellett az alapítvány a zsűri döntése nyomán két szakmai díjat nyújt át.

A budapesti jelöltek között szerepel az egyetem munkatársai közül dr. Domján Gyula (Egészségtudományi Kar, I. Sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika), dr. Holnapy Gergely (Ortopédiai Klinika), dr. Bűdi Tamás (II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), dr. Takáts Annamária (Neurológiai Klinika), dr. Ágoston Péter (Onkológiai Tanszék), ifj. dr. Hartyánszky István (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika), dr. Sótonyi Péter (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika), dr. Bokor Attila Zoltán (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika). A fővárosi jelöltek közé az egyetem külsős munkatársa, óraadója, dr. Csókay András (Magatartástudományi Intézet) is bekerült.
 
A díjra olyan szakembereket jelölnek, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. 2019. őszétől az alapítvány az elismerést az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjesztette.

Szavazni március 16-ig lehet a díj honlapján, az ünnepélyes díjátadó április 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia székházában lesz. A szavazás aktuális állását ide kattintva lehet megtekinteni. Tavaly dr. Förhécz Zsolt belgyógyász, kardiológus, a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikájának tanársegédje lett a budapesti régió közönségdíjasa.

Bódi Bernadett
Fotó forrás (kiemelt kép): szentgyorgyialbertorvosidij.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.