Új helyszínen, a Központi Betegellátó Épületben folytatja betegellátó tevékenységét 2020. január 15-től a Semmelweis Egyetem II. Sz. Sebészeti Klinika. A következő hetekben a biztonságos és folyamatos ellátását előre megszervezett, a betegekkel egyeztetett módon, az egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikájának bevonásával biztosítják.

A II. Sz. Sebészeti Klinika december 20-ával költözik át az új telephelyére, a Külső Klinikai Tömb Központi Betegellátó Épületébe, ettől az időponttól egészen január 15-ig a teljes területi ellátási kötelezettséget a Semmelweis Klinikák metrómegállóhoz közeli I. Sz. Sebészeti Klinika (1082 Budapest, Üllői út 78.) veszi át. Az előre tervezett beavatkozásokat, műtéteket átütemezték, az érintett pácienseket hónapokkal korábban értesítették, az Országos Mentőszolgálatot és a Nemzeti Népegészségügyi Központot is a szükséges módon tájékoztatták. A járóbeteg szakrendelésre érkező páciensek a klinika honlapjáról, valamint helyszíni tájékoztatók formájában értesülhetnek az áthelyezésről.

A II. Sz. Sebészeti Klinika változatlan ágyszámmal és területi ellátási kötelezettséggel működik majd tovább a Központi Betegellátó Épület harmadik emeletén egy új, modern környezetben. A klinika saját eszközeivel és berendezésével, illetve változatlan számú munkatárssal dolgozik tovább, de jövő nyár elejéig a műszerpark jelentős része megújul, a fekvőbeteg osztály pedig már január 15-től új betegágyakkal folytatja a gyógyító munkát.

A klinika áthelyezésével egyidejűleg a Kútvölgyi Klinikai Tömbből részlegesen elköltözik az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Kútvölgyi telephelye, valamint a Központi Laboratórium Sebészeti Klinikát támogató részlege, így a Külső Klinikai Tömbben megnő a labordiagnosztikai és aneszteziológiai kapacitás mind az eszközpark, mind az emberi erőforrás tekintetében.

A Semmelweis Egyetem klinikáinak Kútvölgyi Klinikai Tömbből való áthelyezéséről egy 2018. december 13-i kormányhatározat (1672/2018.) rendelkezett 2019. december 31-i hatállyal. A biztonságos betegellátás szem előtt tartása érdekében azonban, egyeztetve a fenntartóval, az egészségügyért felelős államtitkársággal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint az Észak-Közép-budai Centrumkórház vezetőivel, szakaszos áthelyezésről született döntés. Első lépésben a megadott határidőig megtörténik a II. Sz. Sebészeti Klinika, továbbá az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Kútvölgyi telephely egy része, valamint a Családorvosi Tanszék költözése az egyetem erre a célra felújított pesti kampuszainak területére. 2020. január 1. után a III. Sz. Belgyógyászati Klinika, valamint a munkájához szükséges intenzív terápiás, illetve labordiagnosztikai háttér, továbbá a telephelyhez tartozó gyógyszertár és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kútvölgyi telephelye átmenetileg továbbra is a Kútvölgyi Tömbben működik – ameddig a Semmelweis Egyetem pesti kampuszaiban a már folyamatban lévő, a jobb infrastruktúrát nyújtó fejlesztések be nem fejeződnek.

A Semmelweis Egyetem az érintett egységek áthelyezésére, valamint a fogadó épületek felújítására és az eszközpark fejlesztésére 2,8 plusz 1,2 milliárd forintot kapott.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.